Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα από τον αγώνα πυγμαχίας γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όταν η Ιταλίδα μποξέρ εγκατέλειψε τον αγώνα στα 46 δευτερόλεπτα με την Αλγερινή Ιμανί Κελίφ. Η Άντζελα Καρίνι παρέδωσε τα όπλα προτού ολοκληρωθεί ο γύρος, αποσύρθηκε εκουσίως και ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας: «Δεν είναι δίκαιο»!

Έκτοτε προκλήθηκε θυέλλα αντιδράσεων και σχολίων, με την ταυτότητα της Αλγερινής μποξέρ να βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα όμως με τη γαλλική Le Figaro, όταν η κατάσταση ηρέμησε, η Άντζελα Καρίνι έδειξε μετανιωμένη για τη στάση της απέναντι στην Ιμανί Κελίφ, ενώ παραμένοι αποστασιοποιημένη από όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες.

Μετανιωμένη μετά τον αγώνα που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων – Τι δήλωσε

Η Ιταλίδα μποξέρ Άντζελα Καρίνι μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής: «Είπα αμέσως στον εαυτό μου «κάτι δεν πάει καλά». Ένιωσα αυτό το χτύπημα, με πόνεσε πολύ. Μέχρι σήμερα δεν έχω φύγει ποτέ από το ρινγκ πριν το τέλος του αγώνα. Είμαι μαχήτρια, αλλά μερικές φορές ακόμη και πολεμιστές, όταν βλέπουν ότι η μάχη είναι χαμένη, πετούν τα ξίφη και παραδίνονται».

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί φώναζε «δεν είναι δίκαιο» η Ιταλίδα πύγμαχος απάντησε: «Δεν είναι δίκαιο να εγκαταλείπω μια Ολυμπιάδα. Αλλά δεν είμαι κάποια που θα κρίνω την Ιμανί. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για την αντίπαλό μου εκτός από ένα πράγμα: δεν έχει κανέναν λόγο για να κατηγορήσει τον εαυτό της. Είναι μια γυναίκα που είναι εδώ για να συμμετάσχει στους Αγώνες, όπως εγώ».

Στον λόγο για τον οποίο δεν χαιρέτησε την αντίπαλό της φεύγοντας από τον ρινγκ, είπε ότι: «Έκανα λάθος. Έφυγα από το ρινγκ γεμάτη οργή. Δεν έχω τελειώσει ποτέ αγώνα χωρίς να χαιρετήσω την αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Ιμανί που δεν την χαιρέτησα», απάντησε η Άντζελα Καρίνι, η οποία διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν ενέδωσε σε πολιτικές πιέσεις σχετικά με την ταυτότητα της Κελίφ.

Δείτε το βίντεο:

Τι ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.

Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.

Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιελάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.

Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.

Έχουμε δει σε δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.

Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου».

Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη , τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .

Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια.