«Δεν ξέρετε τι κόκκινη γραμμή περάσατε. Εχουμε εισέλθει σε ένα νέο στάδιο σε όλους τους τομείς» διεμήνυσε χθες στο Ισραήλ ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παίρνοντας τον λόγο στην κηδεία του Φουάντ Σουκρ, του υπαρχηγού του που δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Βηρυτό. «Το Ισραήλ προετοίμασε τη σκληρή τιμωρία του σκοτώνοντας έναν αγαπητό καλεσμένο στο σπίτι μας» προειδοποίησε από την πλευρά του ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, που χοροστάτησε στην Τεχεράνη στην κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε λίγες ώρες μετά τον Σουκρ στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι του Ιράν επρόκειτο να συναντηθούν χθες με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων τους από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη ώστε να συζητήσουν πιθανά αντίποινα στο Ισραήλ – αν και οι «New York Times» επιμένουν από προχθές πως ο Χαμενεΐ έχει δώσει εντολή για απευθείας ιρανικό χτύπημα. Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για κάθε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, προειδοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα για κάθε πράξη επίθεσης εναντίον μας» πρόσθεσε, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη συνέχιζαν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Ο εγκέφαλος

Οποιαδήποτε άλλη μέρα, η είδηση θα είχε επιβληθεί στην κορυφή του κειμένου: ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και θεωρούμενος ως ένας από τους εγκεφάλους της τρομοκρατικής της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην περιοχή του Χαν Γιούνις, στη Γάζα, στις 13 Ιουλίου. Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά δολοφονιών με στόχο ηγέτες της οργάνωσης – για ένα ορόσημο στον στόχο που έχει θέσει το Ισραήλ να την καταστρέψει, έκανε λόγο ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Μετά το διπλό ισραηλινό πλήγμα της Τρίτης στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη, ωστόσο, και παρότι το Ισραήλ έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη μόνο για το πρώτο χωρίς να έχει πει κουβέντα για το δεύτερο, ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Οι συνομιλίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο Ενρίκε Μπόρα, και ο επικεφαλής αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, διεξήγαγαν χθες συνομιλίες στην Τεχεράνη και στο Ριάντ αντιστοίχως με στόχο την αποφυγή ενός περιφερειακού πολέμου. «Η Μέση Ανατολή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πορεία προς περισσότερες συγκρούσεις, βία, δεινά και ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να σπάσει αυτός ο κύκλος και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση πυρός, επί της οποίας εργαζόμαστε» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα έκλεινε 300 ημέρες, οι νεκροί πλησίαζαν τις 40.000 και συγγενείς ισραηλινών ομήρων στη Γάζα αναρωτιόντουσαν πόσο χρήσιμη ήταν για τους ανθρώπους τους η εξόντωση του Χανίγια. Σύμφωνα με τη «Washington Post», οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή μεγάλη ναυτική δύναμη, με τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες έσπευσαν χθες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ να προλάβουν τις τελευταίες πτήσεις – επτά διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις αεροπορικές συνδέσεις με το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα 24ωρο εθνικό πένθος στην Τουρκία προς τιμήν του ηγέτη της Χαμάς.