Πρόσφατα η ποπ σταρ, Charli xcx, τράβηξε τα βλέμματα ποζάροντας στο Instagram με το εσώρουχό της να προεξέχει επιδεικτικά πάνω από τον καβάλο του παντελονιού. Δεν είναι η μόνη όμως.

Μια σειρά διασημοτήτων, o τραγουδιστής Τρόι Σιβάν, η ηθοποιός της Euphoria Sydney Sweeney η ηθοποιός Blake Lively και πολλοί άλλοι έχουν φέρει τα εσώρουχα στην… πρώτη γραμμή της ενδυματολογικής τους εμφάνισης.

Εδώ και μερικά χρόνια, μάλιστα, προωθείται πολύ στις πασαρέλες.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με αυτή την περίεργη νέα τάση.

«Η τελευταία τάση για εμφανή εσώρουχα ξεκίνησε ουσιαστικά τη δεκαετία του 1980 από τον Calvin Klein», δήλωσε ο Ιάν Ρ. Ουέμπ, καθηγητής μόδας και σχεδίου στο Kingston School of Art.

«Πριν ο Marky Mark [Mark Wahlberg] και η Kate Moss ρίξουν τα φαρδιά chino τους για να αποκαλύψουν τις ζώνες με λογότυπο CK στα μπόξερ της φανέλας τους, ο Ολυμπιονίκης Tomás Hintnaus πόζαρε σε μια γιγαντιαία διαφημιστική πινακίδα ψηλά πάνω από την Times Square με τα CK μπροστά του».

Και πρόσθεσε: «Ήταν μια στιγμή που το πολιτιστικό βλέμμα στράφηκε για να σεξουαλοποιήσει απροκάλυπτα το ανδρικό σώμα, μια διάθεση που αγγίζει τη σύγχρονη σκέψη γύρω από την ταυτότητα φύλου, τους ρόλους και τα στερεότυπα».

Πολλά έχουν συμβεί στον χώρο των εσωρούχων γενικότερα. Ένα ζευγάρι μπόξερ ως σορτς έχει γίνει προσάρτημα στο γυναικείο καλοκαιρινό κανόνι τα τελευταία χρόνια.

Τα ανδρικά σορτς αυτό το καλοκαίρι, όπως τα διαμορφώθηκαν από τον Paul Mescal, ήταν κοντά και δεν μοιάζουν με τους μποξεράκια. Εσώρουχα ως εξωτερικά ρούχα, παντελόνια ως ρούχα για πάρτι.

Ενδεικτικά η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είχε τραβήξει τα βλέμματα φορώντας ένα ημιδιαφανές σχέδιο Simone Rocha, κάτω από το οποίο φαίνονταν τα μαύρα εσώρουχα.

Ο Shaun Cole, αναπληρωτής καθηγητής μόδας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ειδικός στα εσώρουχα, θεωρεί ότι αυτή η μόδα «βγαίνει από την κουλτούρα του hip-hop και συνδέεται ιδιαίτερα με μάρκες όπως οι Calvin Klein και Tommy Hilfiger».

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ρευστότητα φύλου στον τρόπο που φοριέται η εμφάνιση. Εκεί που ο ηθοποιός Μαρκ Γουόλμπεργκ κρατούσε τον καβάλο του σε μια διαφήμιση της CK στη δεκαετία του ’90, προβάλλοντας  αρχέτυπα την ετεροφυλοφιλική αρρενωπότητα, τώρα, είπε ο Cole, «βλέπουμε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως παραδοσιακά ανδρικά εσώρουχα που φοριούνται σε γυναίκες με cisgendered ή σε άτομα που είναι περισσότερο ελαστικά στις προσεγγίσεις τους για το φύλο και τη σεξουαλικότητά τους».

Με πληροφορίες από The Guardian