Αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας δηλώνουν στο Bloomberg ότι συντονίζονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει ενός αναμενόμενου χτυπήματος από το Ιράν, θέτοντας τις βάσεις για μια επανάληψη παρόμοιας επίθεσης της Τεχεράνης τον Απρίλιο, η οποία αποκρούστηκε από τους συμμάχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι μίλησε με τους Αμερικανούς και Βρετανούς ομολόγους του, Λόιντ Όστιν και Τζον Χίλι, και παρείχε «μια εκτίμηση της κατάστασης υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην ασφάλεια».

Έχει αυξηθεί ο φόβος για μια ευρύτερη περιφερειακή επέκταση του σχεδόν 10μηνου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ιράν απείλησε με αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.

Μια παρόμοια έξαρση της έντασης πριν από περίπου τέσσερις μήνες είδε το Ιράν και το Ισραήλ να ανταλλάσσουν για πρώτη φορά άμεσα πυρά. Σχεδόν 300 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, αλλά τα περισσότερα καταστράφηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και αρκετών αράβων και ευρωπαίων συμμάχων. Το χτύπημα του Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως απάντηση ήταν περιορισμένο και φάνηκε συμβολικό για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ κοιτάζει ευθεία, δίπλα στον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ Δρ. Ζιάντ αλ-Νακχάλα, καθώς δέχεται συλλυπητήρια για τον δολοφονηθέντα επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Ντόχα του Κατάρ.

Η δολοφονία Χανίγια σε συνδυασμό με αυτές των Σουκρ και Μπιντίμ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Αυτή τη φορά, η απάντηση του Ιράν μπορεί να είναι πιο σφοδρή, δεδομένης της δολοφονίας ενός ξένου αξιωματούχου και κορυφαίου συμμάχου στην καρδιά της πρωτεύουσάς του. Μεταξύ των επιλογών του είναι μια άλλη άμεση επίθεση στο Ισραήλ, ενισχυμένες επιθέσεις από τους πληρεξουσίους του στην περιοχή ή πλήγματα σε ισραηλινούς στόχους αλλού στον κόσμο.

Ο Όστιν, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «σίγουρα θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ» σε περίπτωση επίθεσης, μίλησε με τον Γκάλαντ και εξετάζει κινήσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο CNN ότι το Πεντάγωνο διασφαλίζει ότι διαθέτει «τους κατάλληλους πόρους και δυνατότητες» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου τόσο του εξοπλισμού όσο και του προσωπικού.

Διαμαρτυρία για την καταδίκη της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, στη Σιδώνα. Στην επίθεση στη Βηρυτό πέθανε και ένας Ιρανός «σύμβουλος», ο Μιλάντ Μπιντίμ.

«Πολύ άμεσο» τηλεφώνημα

Το Ισραήλ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του Χανίγια, αλλά δεν έχει αντιταχθεί ούτε στον ισχυρισμό αυτό. Ο θάνατός του ήρθε επίσης λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, τον Φουάντ Σουκρ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Πέμπτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις συνάμεων των ΗΠΑ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «πίεσε επίσης τον Ισραηλινό ηγέτη σε μια πολύ άμεση έκκληση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη Χαμάς».

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστιες πολιτικές διαιρέσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Αγωνίζεται να επηρεάσει την πολεμική στρατηγική του Νετανιάχου, προσπαθώντας να τον πιέσει δημόσια και ιδιωτικά, αλλά αρνούμενος να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Το παρόν πλαίσιο με τον επί 40 χρόνια φίλο του Νετανιάχου Τζο Μπάιντεν, να μην κατεβαίνει για νέα επανεκλογή, αποτελεί χρυσή ευκαιρία για το Ισραήλ, την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άρπαξε, δολοφονώντας δύο ηγέτες των Χαμάς και Χεζμπολάχ και τον Ιρανό σύμβουλο. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως έχει την άνευ όρων στήριξη των ΗΠΑ.

«Συναντώντας ανώτερους ηγέτες σε όλη την περιοχή, μεταξύ άλλων σήμερα στο Ισραήλ, παροτρύναμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μειώσουν την ένταση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βρετανίδα Χίλι. «Πρέπει επίσης να δούμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και παροχή βοήθειας σε επαρκή ποσότητα για να ανακουφιστεί ο πόνος στη Γάζα».

H αντανάκλαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Κάμαλα Χάρις στις 25 Ιουλίου.

‘Συμμαχία του Αβραάμ’

Ενώ η ολοκληρωτική καταστροφή και ο τεράστιος αριθμός των νεκρών αμάχων, η πλειονότητα των οποίων γυναικόπαιδα, μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει προκαλέσει διεθνή κριτική στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου έχει επικεντρωθεί στην υπαρξιακή απειλή για τη χώρα του και την περιοχή από το Ιράν και τους συμμάχους του στον επονομαζόμενο Άξονα της Αντίστασης, ο οποίος περιλαμβάνει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αμφότερες χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς και τους Χούθι στην Υεμένη.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στη συντονισμένη άμυνα του Απριλίου σε μια αμφιλεγόμενη ομιλία του την περασμένη εβδομάδα σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντάς την πιθανό πρότυπο για μια συμφωνία του ΝΑΤΟ, την οποία αποκάλεσε «Συμμαχία του Αβραάμ».

Ο Γκάλαντ στη δήλωσή του την Παρασκευή ανέφερε ότι «τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός συνασπισμού για την άμυνα του Ισραήλ κατά των εντολοδόχων του Ιράν».