Κατά την περίοδο 5 έως 9 Αυγούστου, πρόκειται να καταβληθούν 73.633.471 ευρώ σε 86.933 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1.      Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:

• Στις 5 Αυγούστου θα καταβληθούν 331.198 ευρώ σε 437 δικαιούχους για παροχές τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

• Στις 5 Αυγούστου θα καταβληθούν 13.602.273 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

• Από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου θα καταβληθούν 14.000.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2.      Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 25 εκατ. ευρώ σε 41.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

• 16 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 4 εκατ. ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Παροχές και κοινωνική πολιτική

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός μηνός, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσής του για τη νομισματική πολιτική είχε κάνει λόγο για θέσπιση νέου πλέγματος κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα, για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και ενίσχυση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται.

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής ο κεντρικός τραπεζίτης πρότεινε ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα για τα επιδόματα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων».

Σύμφωνα με την ΤτΕ «η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής».

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνιστά την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ενώ όπως αναφέρει τα εν εξελίξει μέτρα ενίσχυσης του τεχνολογικού οπλοστασίου των φορολογικών αρχών συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ως εκ τούτου βελτιώνουν τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών.