Στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται τελικά η έκτακτη επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τις καταναλώσεις του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση την επιδότηση αυτή, η τελική τιμή για την πλειονότητα των καταναλωτών διαμορφώνεται κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται: για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες σε 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η κατηγορία αυτή καλύπτει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ενώ οι ενισχύσεις αφορούν καταναλωτές οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή σε 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, με την τελική τιμή μετά την επιδότηση να βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Η τελική τιμή

«Με βάση τις τιμές των παρόχων που έχουν γίνει γνωστές (και καλύπτουν άνω του 80% της αγοράς), η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Επίσης η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί με την επιδότηση που ανακοινώθηκε σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους περίπου 700.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ρίχνοντας την τελική τιμή στα 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταναλωτών».

Οσον αφορά τις τιμές των παρόχων, η ΔΕΗ ανακοίνωσε αρχική λιανική τιμή στα 16,39 σεντ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση 53% για τον μήνα Αύγουστο. Η τελική λιανική τιμή για όσους έχουν πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 14,79 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω από τα 15 σεντ. Αναμένονται οι ανακοινώσεις των τιμολογίων Αυγούστου και από το σύνολο των προμηθευτών. Ηδη πάντως η Protergia, ο Ηρων και η Ελίν γνωστοποίησαν ότι θα κρατήσουν σταθερές τις χρεώσεις στο επίπεδο του Ιουλίου.