Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 σε επίπεδο Viper, παρά τις μικρές αρρυθμίες που έχoυν παρατηρηθεί, συνεχίζεται κανονικά και αν όχι σήμερα, τη Δευτέρα η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει το 22ο – με στόχο από το 2025 να επέλθει ομαλοποίηση. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή που μίλησε στα «ΝΕΑ», προς το παρόν υπάρχει επαρκής ποσότητα και ποιότητα όπλων για να εξοπλιστούν τόσο τα F-16 Viper όσο και τα F-35 και καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η απόκτηση «έξυπνων όπλων» όπως τα Rampage και Spice από το Ισραήλ, η απόκτηση αντίστοιχων όπλων από τις ΗΠΑ όπως τα AGM-158 JASSM-ER για τα οποία έχουν ήδη γράψει τα «ΝΕΑ», θα εξεταστεί μόλις αρχίσει η παραλαβή των F-35.

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως η Πολεμική Αεροπορία εστιάζει στην απόκτηση ενός συστήματος αυτοπροστασίας για τα μαχητικά F-16 Viper. Το ζητούμενο, τόνισε η στρατιωτική πηγή, είναι να αποφευχθούν κινήσεις του παρελθόντος όπως η απόκτηση συστημάτων που είχαν αποκτηθεί πρώτα από την Ελλάδα χωρίς να έχουν δοκιμαστεί από κάποια άλλη χώρα, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Στο επιτελείο έχουν δυο προτάσεις από τουλάχιστον τρεις εταιρείες. Στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα θα περιμένει να αποκτηθεί σύστημα από τις ΗΠΑ για τα δικά της F-16 Viper, προκειμένου να το πάρει «δοκιμασμένο», αλλά και σε μικρότερο κόστος.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι οι ΗΠΑ για τα F-16 Viper της πολεμικής τους αεροπορίας έχουν επιλέξει το σύστημα. Θα ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές σε δύο περίπου εβδομάδες από σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα, μεταξύ άλλων, έχουν γίνει γνωστά, παρέχει προειδοποίηση ραντάρ σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, αναγνώριση απειλής και χρήση αντιμέτρων και βέβαια είναι συμβατό με το ραντάρ AESA των F-16 Viper.

Καλυμμένα

Στόχος της ηγεσίας είναι τόσο τα F-16 Viper όσο και φυσικά τα Rafale και F-35 να είναι καλυμμένα σε αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει τρία μαχητικά που εκτός από πλατφόρμες εκτόξευσης έξυπνων όπλων κάθε διαθέσιμου είδους να είναι αυτάρκη και ως προς την αυτοπροστασία τους. Να θυμίσουμε μόνο πως τα Rafale έχουν το εξαιρετικό σύστημα αυτοπροστασίας Spectra που θεωρείται ότι είναι ένα από τα κορυφαία συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Πριν από λίγα χρόνια το σύστημα αυτό ήταν που αξιοποίησαν τα Rafale αγνώστου εθνικότητας, που έπληξαν την τουρκική βάση στη Λιβύη, χωρίς τα τουρκικά μέσα αεράμυνας να καταλάβουν μέχρι και όταν ήταν ήδη πολύ αργά την επερχόμενη απειλή. Ενα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας διαθέτει δέκτες καταρχήν RWR (Radar Warning Receiver). Δέκτες δηλαδή που ανιχνεύουν τις εκπομπές εχθρικών ραντάρ στον χώρο και προειδοποιούν τον πιλότο όταν ανιχνεύεται ένα σήμα ραντάρ που μπορεί να αποτελεί απειλή. Διαθέτουν για την αντιμετώπιση της απειλής σύστημα προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου, αντίμετρα chaffs και flares για την αντιμετώπιση των επερχόμενων πυραύλων και παρεμβολέα ραδιοσυχνοτήτων για την υποβάθμιση των εχθρικών ραντάρ με τη χρήση μεθόδων παρεμβολής και εξαπάτησης. Μπορεί επίσης να διαθέτει και LWR (Laser Warning Receiver) που προειδοποιεί όταν μία ακτίνα λέιζερ προσπίπτει πάνω στο αεροσκάφος. Στα αεροσκάφη με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου και δημιουργίας παρεμβολών από το ίδιο το ραντάρ.