Ατέλειωτο χρήμα, αμέτρητες ανέσεις και φυσικά κάθε ευχή σου πραγματικότητα. Κάπως έτσι φανταζόμαστε ότι μοιάζει η ζωή ενός γόνου μιας ζάμπλουτης οικογένειας.

Κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι γονείς που ενώ γνωρίζουν πως μπορούν να προσφέρουν τον ουρανό με τ’ άστρα στους απογόνους τους, επιλέγουν να μην το κάνουν.

Τον δρόμο αυτόν επέλεξε και η πρώην σύζυγος του μεγιστάνα Bill Gates, Melinda French Gates σε ό,τι αφορά την ανατροφή των τριών παιδιών τους.

«Νομίζω ότι ήταν πολύ περισσότερο μια ανατροφή όπως αυτή που είχα εγώ. Ένα πολύ μεσοαστικό νοικοκυριό όπου τα χρήματα όντως υπαγόρευαν αν θα έπαιρνα ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια εκείνη τη χρονιά ή όχι», εξηγεί η ίδια μιλώντας στους New York Times.

Η Melinda French Gates δηλώνει σήμερα δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος. Εκείνη και τα τέσσερα αδέρφια της μεγάλωσαν από τον μηχανικό αεροδιαστημικής  Raymond Joseph French, Jr. και τη νοικοκυρά Elaine Agnes Amerland.

Παντρεύτηκε τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates το 1994 και το ζευγάρι μεγάλωσε μαζί τα τρία παιδιά του πριν πάρει διαζύγιο το 2021.

«Πώς γειώνεις τα παιδιά;»

Στη συνέντευξη η Gates ρωτήθηκε πώς οι πλούσιοι γονείς μπορούν να «γειώσουν τα παιδιά», δηλαδή να τα μεγαλώσουν ώστε να είναι ισορροπημένα και όχι κακομαθημένα. Η απάντησή της ήταν απλή και σχετική με τους γονείς σε όλη τη χώρα: χαρτζιλίκι.

«Πρώτα απ’ όλα, είχαν χαρτζιλίκι, οπότε δεν τους αγοράζαμε οπωσδήποτε πράγματα», είπε η French Gates. «Και έπρεπε είτε να αγοράσουν [κάτι] με το χαρτζιλίκι τους είτε να το βάλουν στη λίστα των επιθυμιών τους. Το χαρτζιλίκι ίσως να το πάρουν από τους παππούδες τους ή από εμάς στα γενέθλιά τους ή τα Χριστούγεννα», εξήγησε.

Έλλειψη έπαρσης

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη της Gates στους Times, τόσο η ίδια, όσο και ο πρώην σύζυγός της ενθάρρυναν τα παιδιά τους να αποταμιεύουν το 1/3 του χαρτζιλικιού για δωρεές σε φιλανθρωπίες. Το ποσό αυτό θα τους το αναπλήρωναν αργότερα οι ίδιοι.

Η Gates δήλωσε επίσης πως ήταν πάντοτε ειλικρινής απέναντι στα παιδιά της στο τι σημαίνει να προέρχεσαι από πλούσια οικογένεια και πώς μπορεί αυτό να σε απομονώσει απ’ τους γύρω σου.

Τα προειδοποιούσε να μην καυχιούνται ποτέ για τα εξωφρενικά ταξίδια, λες και κάτι τέτοιο ήταν χαρακτηριστικό για όλους, είπε.

Δεν ήθελε επίσης ποτέ τα παιδιά της να πιστεύουν ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση επειδή πολύ απλά το επίθετό τους είναι γραμμένο στην κορυφή ενός κτιρίου.

Η ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Οικονομικών και συγγραφέα Coventry Edwards-Pitt, το να παίρνει ένα παιδί χαρτζιλίκι, ασχέτως κοινωνικής τάξης, το μαθαίνει πώς να εργάζεται για αυτό που θέλει και τη σημασία της διαχείρισης των δικών του χρημάτων.

Αν αποφύγετε να δίνετε απλώς στα παιδιά σας ό,τι θέλουν, μπορείτε να βοηθήσετε πιο αποτελεσματικά στην εκπαίδευση της μελλοντικής τους εργασιακής ηθικής, δήλωσε πέρυσι η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin στο CNBC Make It.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν και γίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένοι ενήλικες συνήθως μαθαίνουν από νωρίς ότι η επιτυχία δεν έρχεται από μόνη της, ούτε θα στην εξασφαλίσει κάποιος άλλος, εξήγησε η Morin.