Η βαριά ήττα της Γαλλίας από τη Γερμανία (71-85) στην 3η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του μπασκετικού τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε αναταραχές στοεσωτερικό των τρικολόρ.

Ο Εβάν Φουρνιέ με δηλώσεις του άφησε ξεκάθαρες αιχμές για το κοουτσάρισμα του Βενσάν Κολέ και των συνεργατών του, θεωρώντας ότι είναι παρωχημένο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου μπάσκετ.

«Δεν μπορείς να αφήνεις τους δύο καλύτερους παίκτες τους (σσ. τον Ντένις Σρούντερ και τον Φραντς Βάγκνερ) να σκοράρουν τους μισούς πόντους. Είναι αδύνατο. Όταν παίζουμε, δεν αφήνουν τους καλύτερους παίκτες μας να εκφραστούν. Ήταν καλύτεροι στην εκτέλεσή τους, επέβαλαν το στυλ παιχνιδιού τους και αυτό που ήθελαν να κάνουν σε εμάς.

Νομίζω ότι μας λείπουν βασικά στοιχεία. Πρέπει να προχωρήσουμε. Κατά καιρούς, νομίζω ότι το κάνουμε λάθος στον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να παίζουμε. Και πληρώνουμε το τίμημα για αυτό. Πλέον, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι πλέον το παιχνίδι της δεκαετίας του 1990 ή του 2000, όπου μπορούσες να παίζεις άμυνα στο μισό γήπεδο. Η επίθεση είναι απαραίτητη. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία και transition. Ειδικά όταν παίζεις μια ομάδα όπως η Γερμανία, που είναι τόσο δυνατή στο transition», ανέφερε ο Γάλλος σταρ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας ωστόσο δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα ο Κολέ χαρακτήρισε «απαράδεκτες και λυπηρές» τις δηλώσεις του Γάλλου NBAer, τονίζοντας πως θα του δώσει την ευκαιρία να εξηγήσει.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Πρώτα από όλα, ο Εβάν Φουρνιέ δεν είναι όλη η ομάδα. Είναι ο Εβάν Φουρνιέ. Είναι μια λυπηρή και απαράδεκτη δήλωση για την οποία φέρει ευθύνη. Θα μπορέσει να το εξηγήσει. Δεν έχω άλλο σχόλιο να κάνω πέρα από αυτό.

Πιστεύουμε ότι είμαστε αφοσιωμένοι, αλλά δεν το κάνουμε πάντα πολύ καλά. Οι αμυντικοί μας αριθμοί έχουν πέσει εδώ και 2-3 παιχνίδια. Πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουμε σε τροχιά. Και είμαι πεπεισμένος ότι με το γκρουπ που έχουμε δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε αποτελέσματα χωρίς επαρκή αμυντική στιβαρότητα.

Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον Καναδά μόνο με καλή επίθεση. Θα πρέπει να επιτεθούμε καλά, γιατί αυτό είναι μέρος της καλής άμυνας. Αν χάνουμε μπάλες θα δώσουμε στους Καναδούς (τη δυνατότητα να παίξουν) ένα γρήγορο παιχνίδι.

Θα πρέπει όμως να είμαστε πειθαρχημένοι, δομημένοι και συνεπείς στην επίθεση για να μπορούμε να αμυνόμαστε καλά. Τα δύο συνδέονται. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν πρέπει να επιτεθούμε. Προσπαθούμε επίσης να δουλέψουμε στην επίθεση, να βρούμε ρευστότητα, αλλά δεν είναι αυτό το κλειδί».

Πάντως τον τελευταίο λόγο μέχρι στιγμής τον είχε ο Φουρνιέ που επέμεινε σε οσα είχε πει.

«Αυτό που είπα είναι γεγονός. Δεν είμαι κάποιος που αντιδρά εν θερμώ για να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για να πει οτιδήποτε. Αυτό που είπα ισχύει για όλη την ομάδα. Όταν χάνουμε μπάλες, όταν κάνουμε σουτ από τα 15 μέτρα, όταν δεν έχουμε ισορροπία στο παρκέ, τροφοδοτεί τις άλλες ομάδες στο transition και στην αντεπίθεση.

Είναι αναμφισβήτητο ότι βάζουμε τους εαυτούς μας σε ένα κακό τρόπο σκέψης. Πρέπει να βελτιώσουμε την επίθεση μας. Σεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς παίζουμε επιθετικά τώρα και να ελπίζουμε σε ένα μετάλλιο. Είμαστε και εμείς οι παίκτες (σσ. υπεύθυνοι), μας έβαλα όλους μέσα. Αυτό είναι το σκεπτικό μου. Με στεναχωρεί λίγο που ο Κολέ το είπε αυτό, γιατί δεν ήταν καθόλου αυτός ο στόχος. Θέλω μόνο να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που με οδηγεί: ότι αποδίδουμε, ότι κερδίζουμε. Δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον προημιτελικό αν πετύχουμε 71 πόντους (σσ. όπως στο ματς με τη Γερμανία).

Η επίθεση και άμυνα είναι πάντα σε μια ισορροπία. Πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς και στις δύο πλευρές. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε τα αμυντικά όπλα και θα είναι πιο εύκολο να παίξουμε έναν καλό αμυντικό αγώνα, εάν η επίθεσή μας είναι καλή».