Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσικάν.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Αυτά είναι όσα με βεβαιότητα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Αυτό που επίσης μπορούμε με ασφάλεια να πούμε είναι ότι η δολοφονία αφήνει έκθετο το Ιράν σε σχέση με τις δυνατότητες ασφαλείας του.

Σε μία από τις ανακοινώσεις των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε από αέρος στις 2πμ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν το επόμενο διάστημα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Σενάρια

Την ίδια στιγμή ωστόσο πληθαίνουν τα σενάρια για τον τρόπο που έγινε η δολοφονία.

Το λιβανέζικο μέσο Al Mayadeen ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη «πραγματοποιήθηκε με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μία χώρα στην άλλη, όχι από το εσωτερικό του Ιράν».

Έξυπνη βόμβα;

Οι NYT, από την άλλη, σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι η δολοφονία οφείλεται σε έξυπνη βόμβα που είχε φυτευτεί σε στρατιωτικό ξενώνα, όπου και διέμενε ο Χανίγια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο η βόμβα είχε τοποθετηθεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, ο οποίος διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Neshat, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης.

Με ξεχωριστό δημοσίευμα οι NYT ανέφεραν επίσης ότι έχουν γίνει πάνω από είκοσι συλλήψεις στο Ιράν που αφορούσαν και ανώτερους αξιωματούχους για τα κενά στην ασφάλεια, ενώ οι αρχές ξεσκονίζουν κάμερες από τον στρατώνα αλλά και το αεροδρόμιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ερευνούν την «επίσκεψη» κατασκόπων στη χώρα.

Telegraph: Η Μοσάντ προσέλαβε Ιρανούς πράκτροες

Η Telegraph το πάει πιο πέρα καθώς σε άρθρο της υποστηρίζει ότι η Μοσάντ προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία από τα δωμάτια του στρατώνα που πιθανόν να έμενε ο Χανίγια.

Οι πράκτορες, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, έφυγαν από τη χώρα – αλλά ο ένας έμεινε πίσω- και τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από το εξωτερικό του Ιράν.

Όποιος και να είναι τελικά ο τρόπος που σκοτώθηκε ο Χανίγια το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για δολοφονική επίθεση οργανωμένη από το Ισραήλ σε ένα τρίτο κράτος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αντίποινα από το Ιράν.

Ήδη οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή έχοντας αποφασίσει να προστατεύσουν το Ισραήλ, ενώ διπλωματικές πιέσεις ασκούνται στο Ιράν για να δώσει μια «συγκρατημένη» απάντηση.