Σύμφωνα με καταγγελίες του Himara.gr, η Ομόνοια Χειμάρρας κατήγγειλε σε σημερινή της ανακοίνωση την εμπλοκή βουλευτή του κόμματος και τοπικών κομματικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας στην νόθευση των εκλογών, μέσω πίεσης ή νοθείας.

Ο Φρέντι Μπελέρης μίλησε στην δημόσια τηλεόραση εξηγώντας τους λόγους της παρουσίας του «μηχανισμού του Έντι Ράμα στη Χειμάρρα» και το συνέδεσε με την προσπάθεια υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Δήλωσε πως τα τεκμήρια που έχουν συγκεντρωθεί δεν θα δημοσιευθούν αλλά θα κατατεθούν απευθείας στην δικαιοσύνη.

Σε φωτογραφία που δημοσιεύει το ίδιο μέσο της ελληνικής ομογένειας, «φαίνονται κομματάρχες του Σοσιαλιστικού και δημογέροντες, δίπλα σε κρατικά οχήματα έξω από το εκλογικό γραφείο του Βαγγέλη Τάβου, υποψηφίου της κυβέρνησης για το δήμο. Ο σκοπός της παρουσίας εκεί των κρατικών οχημάτων μένει να αποκαλυφθεί».

Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλεται από πολλές πηγές στην  Χιμάρα παραμένουν εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης και ο πρώην διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και σημερινό στέλεχος του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση της Ομόνοιας

Σωρεία καταγγελιών από όλη την επικράτεια του δήμου και ιδίως από την επαρχία Hore Vranisht, αλλά και από τα χωριά Κεπαρό και Μπόρσι για προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων από πρώην έπαρχο του Hore Vranisht και βουλευτή του ΣΚ που κατάγεται από την εν λόγω επαρχία.

Σαφώς από το κλιμάκιο της πίεσης δεν απουσιάζουν ούτε και πρόσωπα από το βαθύ παρακράτος για να εντείνουν έτη περισσότερο τον βαθμό της πίεσης. Για τις ανωτέρω καταγγελίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα θέσουμε στη διάθεση της δικαιοσύνης για τα περαιτέρω.

Στο σημείο αυτό, κάτι λιγότερο από 24 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή ότι απαιτούμε από όλους τους φορείς και τα αρμόδια όργανα να γίνουν τίμιες και καθαρές εκλογές στη Χιμάρα.

Προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδεμία προσπάθεια αλλοίωσης της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματός της δεν θα γίνει ανεκτή, όπως μη – ταυτοποίησης ψηφοφόρων, χρήση πλαστής ταυτότητας και φωτογράφισης ψήφου. Όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις θα καταγγελθούν άμεσα και οι ιθύνοντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο.

Μπελέρης: Ολος ο μηχανισμός του Εντι Ράμα βρίσκεται στη Χειμάρρα

Ο Φρέντι Μπελέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ μέσα από τις φυλακές του Φιέρι χθες, κατήγγειλε την προσπάθεια εκλογονοθείας, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούν οι αλβανικές αρχές στους ψηφοφόρους. Απαίτησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και την κυβέρνηση σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού.

«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν τον υποψήφιο της ομογένειας στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Χειμάρρα.

Οπως κατήγγειλε ο Μπελέρης, έχει στηθεί όλος ο μηχανισμός του Εντι Ράμα με πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βρίσκονται στη Χειμάρρα, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μέσω κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Βασικό διακύβευμα της κάλπης για τον Μπελέρη, τον υποψήφιο της «Ομόνοιας» Πέτρο Γκικουρία και τα μέλη της μειονότητας στη Χειμάρρα είναι η προστασία των ελληνικών περιουσιών, οι οποίες κινδυνεύουν από τα σχέδια ανάπλασης της παραλιακής πόλης που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση.

Ο Φρέντης Μπελέρης θεωρεί πως η αναβολή της εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση, συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από την προεκλογική εκστρατεία στη Χειμάρρα. Το αίτημα αποφυλάκισης του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Φρέντι Μπελέρης εξέπεσε από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας πριν καν ορκιστεί.

Τι είχε πει ο Φρέντι Μπελέρης για την αναβολή του αιτήματος αποφυλάκισης

«Η σημερινή αναβολή του αιτήματος αποφυλάκισής μου αποτελεί μια ακόμη μεθόδευση του καθεστώτος του κ. Ράμα, προκειμένου να υλοποιήσει το σκοτεινό σχέδιο του για τη Χιμάρα. Ένα σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών και τρομοκράτησης όποιου εναντιώνεται» όπως  είχε πει χαρακτηριστικά.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αυταρχισμός και ο ρεβανσισμός του κ. Ράμα κρατούν δέσμια το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες στην Αλβανία. Γι’ αυτό ακριβώς, επέστρεψα στις φυλακές και δεν έκανα χρήση της ασυλίας μου ως ευρωβουλευτής. Για να στείλω στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και στους Αλβανούς πολίτες της περιοχής το μήνυμα ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται» προσθέτει.

Εξήγησε πως όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν μονόδρομο την νίκη του μειονοτικού υποψηφίου Πέτρου Γκικουρία. «Στις 4 Αυγούστου πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη για το Δήμο Χειμάρρας. Η νίκη του Πέτρου Γκικουρία θα είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και υπερηφάνειας για όλους τους κατοίκους της περιοχής» επισημαίνει.

Για μεθόδευση κάνει λόγο και ο κ. Γκικουρία. «Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισής του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρρας και Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, ώστε να παραμείνει άλλον έναν μήνα στη φυλακή».

Συνέχισε λέγοντας πως «Πρόκειται για άλλη μια μεθόδευση με στόχο να φοβίσει τους πολίτες της Χειμάρρας 4 ημέρες πριν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές. Είναι προφανές από τις αστείες δικαιολογίες που επικαλούνται, ότι οι αναβολές αποφασίζονται επειδή, ο Φρέντης Μπελέρης στηρίζει την υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Χειμάρρας. Αυτό που δεν παίρνει αναβολή για μας τους Χειμαρριώτες είναι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες, την Κυριακή 4 Αυγούστου» αναφέρει.