«Υπάρχει μία σαφής εικόνα από την ξαφνική έκδοση του νέου βιβλίου του Βασίλη Παλαιοκώστα “Ενα φυσιολογικό παιδί” ότι ο 58χρονος καταζητούμενος από το 2009 και επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ βρίσκεται πιθανόν στην Αττική ή κάποιο άλλο αστικό κέντρο.

Ηδη έχει ξεκινήσει ανάλυση για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η συγγραφή του βιβλίου, η επεξεργασία των κειμένων σε συνεννόηση προφανώς με τον 58χρονο και ακολούθως η έκδοσή του. Μία αντίστοιχη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είχε ξεκινήσει και το 2019 όταν είχε εμφανιστεί αιφνιδιαστικά και το πρώτο βιβλίο του.

Τότε, μάλιστα, είχε διαμορφωθεί η εικόνα ότι υπήρχε ενδιάμεσο πρόσωπο που παραλάμβανε σημειώσεις και κείμενα του καταζητούμενου από το άγνωστο κρησφύγετό του και ακολουθούσε επεξεργασία.

Μας δίνεται η εικόνα ότι και το νέο βιβλίο του 58χρονου ποινικού με τις 366 πυκνογραμμένες σελίδες δεν θα μπορούσε εύκολα να γραφεί με τον 58χρονο στο εξωτερικό ή σε απομονωμένη περιοχή της χώρας.

Γνωρίζουμε ποια πρόσωπα μπορεί να μεσολάβησαν για τη λογοτεχνική αποτύπωση – με γλαφυρή γραφή – των ιστοριών του Βασίλη Παλαιοκώστα και είχαν την επιμελητεία. Πρόκειται για πρόσωπα που μας έχουν απασχολήσει στα πλαίσια της σύμπραξης ποινικών – αντιεξουσιαστών.

Μας δίνεται η εικόνα από την καταγραφή των παιδικών χρόνων του, χωρίς εντάσεις και με απολογιστικό και ήπιο τρόπο γραφής, ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν είναι πια ενεργός σε σχεδιασμούς για ένοπλες επιθέσεις ή ληστείες.

Ούτε έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να είχε παρουσία και εμπλοκή τα τελευταία χρόνια σε έκνομες ενέργειες, έχοντας και οικονομικό απόθεμα 2-3 εκατ. ευρώ από την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το 2008.

Είναι, λοιπόν, πιθανόν να βρίσκεται ανάμεσά μας, χωρίς μάλιστα να έχει υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως εκτιμήθηκε λανθασμένα μετά την τελευταία εμφάνισή του σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς το 2011 στη Βοιωτία.

Πιθανώς στηρίζεται στη φυσιολογική αλλαγή λόγω της παρέλευσης 15 χρόνων από την τελευταία φωτογράφισή του από τις διωκτικές Αρχές προ της δεύτερης απόδρασής του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού».

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη, στον απόηχο της έκδοσης του δεύτερου βιβλίου του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο 58χρονος ποινικός, που φαίνεται να είχε αναπτύξει την τελευταία 20ετία σχέσεις με ομάδες αντιεξουσιαστών, κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την αποστολή του δέματος – βόμβα (βρέθηκε παλαμικό αποτύπωμά του) που είχε σκοτώσει το καλοκαίρι του 2010 τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το πρώτο βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή» είχε εκδοθεί προ πενταετίας από τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Συναδέλφων.

Πρόκειται για τον ίδιο οίκο που εκδίδει και το νέο βιβλίο του ποινικού και αυτοπαρουσιάζεται «ως μια εκδοτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής» που «μετεξελίχθηκε (το 2012) σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο».

Τότε είχε αναφερθεί ότι ένα ψηφιακό αρχείο με το βιβλίο και ένα σχετικό χειρόγραφο σημείωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα είχαν βρεθεί έξω από το γραφείο μιας δικηγόρου στους Αμπελοκήπους.

Στο πρώτο βιβλίο του ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε προχωρήσει σε αναφορές για την ένοπλη δράση του, για τις δύο αποδράσεις του με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό (2006 – 2009), για τα σχέδια απαγωγής και άλλων επιχειρηματιών κ.λπ.

Οσον αφορά το δέμα – βόμβα που σκότωσε τον Γιώργο Βασιλάκη, έγραφε τότε ότι «ας μου απαντήσει κάποιος πώς ονομάζεται ένα καθεστώς που κατάφερε να συλλάβει ασύρματα μία από τις πολλές μούντζες που ως γνήσιος Ελληνας ρίχνω κατά της εξουσίας και βρέθηκε φαρδιά πλατιά ολόκληρη και ανάγλυφη σε κόλλα Α4 στους διαδρόμους της Κατεχάκη».

Ξημερώματα.

Για την έκδοση του δεύτερου βιβλίου, μνημονεύθηκε ότι το στικάκι που το περιέχει αφέθηκε ξημερώματα στην πόρτα του εκδοτικού οίκου στο κέντρο της Αθήνας. Εντός του υπήρχαν, μεταξύ άλλων, μία επιστολή με τον γραφικό χαρακτήρα του Παλαιοκώστα, με την οποία τους ανέθετε την έκδοση του βιβλίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ήδη πώς και από ποιον έγινε η παράδοση του φακέλου. Στο νέο βιβλίο του, ωστόσο, δεν κάνει αναφορές στην ποινική δράση του και αναλώνεται στις αναμνήσεις του από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του.

Οπως σημειώνεται στο βιβλίο, δε, «η αυτοβιογραφία των παιδικών και εφηβικών χρόνων του Βασίλη Παλαιοκώστα αποτελεί μια λυρική και την ίδια στιγμή ωμή περιγραφή ενός κόσμου που δεν υπάρχει», με τον 58χρονο συγγραφέα να επαίρεται για την καλή μνήμη του που του επιτρέπει να ανασύρει τις παιδικές αναμνήσεις του.

Η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια είχε σειρά πληροφοριών για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα σε πόλη της Ρουμανίας, σε περιοχή της Νότιας Βουλγαρίας, σε εταιρεία στα Ιωάννινα, σε ξενώνα ή απομονωμένα χωριά στην Καρδίτσα, καθώς και σε άλλες περιοχές κυρίως της Κεντρικής Ελλάδας, χωρίς όμως ποτέ αυτές να επιβεβαιωθούν.

Κατά το ίδιο διάστημα, αντιθέτως, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του, ενώ δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία για αυτόν από την εξάρθρωση την περίοδο 2015-2016 του πολυμελούς σχήματος ποινικών και αντιεξουσιαστών με καταλύματα σε Αττική, Μαγνησία και Φθιώτιδα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ., ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι πιθανό να διαμένει σε περιοχή της Αττικής, αποφεύγει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και έχει την αρωγή ενός-δύο ατόμων υπεράνω υποψίας για τις επικοινωνίες του.