Το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι ενιαίο για όλους τους αθλητές και όλα τα αθλήματα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν έχει θεσπίσει ένα γενικό όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στους Αγώνες, αλλά αφήνει την απόφαση αυτή στις διεθνείς ομοσπονδίες των επιμέρους αθλημάτων. Στην ιστορία πάντως έχει μείνει ένας Ελληνας ως ο μικρότερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης όλων των εποχών.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Λούνδρα. Ο έλληνας αθλητής της γυμναστικής κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 10 ετών και 218 ημερών.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε ως μέλος της ομάδας του δίζυγου του Εθνικού Γ.Σ. μαζί με τους Ι. Χρυσάφη, Ι. Μητρόπουλο και Φ. Καρβελά, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, και για αυτό θεωρείται επίσημα χάλκινος Ολυμπιονίκης. Από κάποιους αυτό αμφισβητείται λόγω της συμμετοχής ενός νεαρού αγοριού από τη Γαλλία ως πηδαλιούχου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν 7 έως 10 ετών, αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί να πλησίαζε τα 12 έτη.

Ο Λούνδρας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ασχολούνταν με τον αθλητισμό και από το 1924 μέχρι το θάνατό του ήταν μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ασχολήθηκε με τον Σκοπευτικό Σύλλογο Ελλάδας.

Ο Λούνδρας διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας ενώ το 1964 τιμήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του ανώτερου ταξίαρχου του τάγματος Γεωργίου του Α’. Υπήρξε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή στο κίνημα του 1935.

Μικρότεροι «χρυσοί»

Εξάλλου, η Μάρτζορι Γκέστρινγκ είναι η νεαρότερη που έχει κατακτήσει ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Η αμερικανίδα αθλήτρια καταδύσεων κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών. Στους άνδρες, γερμανός αθλητής της κωπηλασίας κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 σε ηλικία 13 ετών και 283 ημερών.

Σήμερα, κάθε διεθνής ομοσπονδία έχει τη δυνατότητα να ορίσει τα δικά της όρια ηλικίας, αν το θεωρεί απαραίτητο. Για παράδειγμα: Στη γυμναστική, το όριο ηλικίας είναι 16 ετών. Στην κολύμβηση, δεν υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας, αλλά οι αθλητές πρέπει να πληρούν τα κριτήρια πρόκρισης της FINA. Στο ποδόσφαιρο, οι άνδρες αθλητές πρέπει να είναι κάτω των 23 ετών, με επιτρεπόμενη συμμετοχή τριών παικτών άνω των 23 ετών ανά ομάδα. Στην ιππασία, οι αθλητές πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.