«Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μου. Από τότε που ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, στο μυαλό μου είχα πάντα την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ο ατρόμητος 24χρονος πρωταθλητής εξομολογήθηκε τον μεγάλο του πόθο λίγο μετά τη στέψη του ως ο νέος χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ. πρόσθιο, στερώντας από τον Βρετανό Ανταμ Πίτι το χατ τρικ. Με χρόνο 59.03 ο Νικολό Μαρτινέγκι διέκοψε… άγαρμπα την κυριαρχία του Βρετανού στα 100 μέτρα. Πάντως, μετά τη νίκη του, δεν ξέχασε να πλέξει το εγκώμιο του μέχρι πρότινος αντιπάλου του. Ανέφερε ότι ήταν το είδωλό του και χάρη σε αυτόν κατάφερε να φθάσει τόσο ψηλά!

Ο 24χρονος Ιταλός πάλεψε για να «προσπεράσει» για χιλιοστά δευτερολέπτων τον κορυφαίο Ανταμ Πίτι, αποκαθηλώνοντάς τον από την ολυμπιακή κορυφή των 100 μ. στο πρόσθιο, όντας ένας αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ρέκορντμαν και δις ολυμπιονίκης. Και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη διαφορά των δύο εκατοστών του δευτερολέπτου μπροστά του. Ο μεγάλος Βρετανός μοιράστηκε το αργυρό μετάλλιο με τον Αμερικανό Νικ Φινκ, φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή.

Είναι επίσης συγκλονιστική η περιγραφή του, τη στιγμή της κόντρας μέσα στο νερό. «Κάποια στιγμή κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό, όταν είδα δίπλα μου τον Νικ. Τότε, είπα στον εαυτό μου ότι τώρα πρέπει να παλέψουμε»! Και συμπλήρωσε:

«Μου αρέσει να αγωνίζομαι για ένα χρυσό μετάλλο, μπροστά στους φίλους μου, την οικογένειά μου, την κοπέλα μου και τους συμπαίκτες μου».

Ο Μαρτινέγκι είδε για πρώτη φορά τον Βρετανό Ανταμ Πίτι στην τηλεόραση πριν από οκτώ χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών. Τότε, μόνο ένα τρελό όνειρό του θα τον έφερνε δίπλα στον κορυφαίο αθλητή κινδυνεύοντας να τον χαρακτηρίσουν ακόμη και φαντασιόπληκτο αν τότε ανέφερε  ότι μια μέρα θα του έκλεβε και το χρυσό μετάλλιο! Τελικώς και θαύματα γίνονται και τα όνειρα πραγματοποιούνται!

«Το να γίνεις Ολυμπιονίκης δίπλα στον Ανταμ είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ανέφερε ο Μαρτινέγκι, που δεν θέλει να θυμάται τα παιδικά του χρόνια που απεχθανόταν κάθε επαφή με το νερό.

Η σπίθα

Αλλωστε λίγοι θα πιστέψουν τον  Μαρτινέγκι αν τον ακούσουν να λέει ότι μικρός σιχαινόταν το νερό! Οσο για την κολύμβηση ούτε να την ακούσει δεν ήθελε και τη μισούσε. Η σπίθα ξεκίνησε όταν θέλησε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο αδελφό του. Ετσι, η αγάπη του για το νερό εξελίχθηκε σε πάθος.

Το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων φανέρωσε όλο το ταλέντο του,  σημειώνοντας ιταλικό ρεκόρ με 59,01. Το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το έκανε στο Τόκιο, παρά το κάταγμα στο πόδι του. Ο Μαρτινέγκι έχει ως είδωλο τον Πίτι, αλλά μόνο ως αθλητή, αφού ο τελευταίος στην προσωπική του ζωή τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και τόσο καλός «καπετάνιος». Ο βρετανός κολυμβητής μετά τον άγαρμπο χωρισμό με τη σύντροφό του το 2021 και ενώ ακολουθούσε την αυστηρή ζωή ενός πρωταθλητή, η ψυχοσύνθεσή του φουρτουνιάστηκε και εθίστηκε σε ό,τι είχε απαγορεύσει στον εαυτό του να κάνει! Εγινε αλκοολικός, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε στο δεξί του πόδι και όλα έδειχναν ότι για αυτόν δεν υπήρχε δρόμος για γυρισμό. Παρά τον ανελέητο κατήφορο, ο Πίτι κατάφερε να επανέλθει ακόμη πιο δυνατός, χάρη στην ύπαρξη του παιδιού του και να διεκδικήσει και πάλι τα μετάλλια της ζωής του. Aλλωστε και η δήλωσή του μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης τα λέει όλα: «Δεν κλαίω γιατί ήρθα δεύτερος. Κλαίω γιατί έφθασα ως εδώ»!

Ο νέος Ολυμπιονίκης, ο Μαρτινέγκι φαίνεται να είναι και προληπτικός. Οπως ανέφερε ο ανοιχτόξανθος με το αστραφτερό σκουλαρίκι, έχει μακρά παράδοση με την έβδομη λωρίδα. Και ότι σε αυτή όποτε μπαίνει έχει και τις περισσότερες επιτυχίες. «Για αυτό τον λόγο και έχω ένα επτά στην αλυσίδα μου. Ηταν η αγαπημένη μου λωρίδα, σε αυτήν έκανα προπόνηση όταν ήμουν νέος».