Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Σέρβος τενίστας νίκησε στον τελικό τον Κάρλος Αλκαράζ με 7:6 (3), 7:6 (2) και έτσι κατέκτησε το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό στην καριέρα του. Όχι μόνο.

Η σερβική κυβέρνηση επιβραβεύει γενναιόδωρα τους Ολυμπιονίκες που φέρνουν μετάλλια για τη Σερβία, οπότε ο Τζόκοβιτς θα λάβει 200.000 ευρώ από τη χώρα του για το χρυσό. Συν μια αθλητική σύνταξη.

Η Σερβία συγκαταλέγεται στις πιο γενναιόδωρες χώρες και μόνο δύο χώρες δίνουν περισσότερα για το Ολυμπιακό χρυσό. Όπως και στην περίπτωση της Κροατίας, η Σερβία θα καταβάλει στον Τζόκοβιτς αθλητική σύνταξη που θα ενεργοποιηθεί από τα 40ά του γενέθλια.

Ο Σέρβος ολοκλήρωσε έτσι το λεγόμενο Grand Slam καριέρας η Golden Slam κερδίζοντας και τα τέσσερα Grand Slam και χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι στιγμής, μόνο οι Στέφι Γκραφ, Αντρέ Αγκάσι, Ράφα Ναδάλ και Σερένα Γουίλιαμς τα έχουν καταφέρει.

To Χονγκ Κονγκ pροσφέρει την υψηλότερη ανταμοιβή στον κόσμο, με 768.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη που παρέχει 745.300 δολάρια για το χρυσό, ενώ η Ταϊβάν δίνει 720.000 δολάρια. Πολλά λεφτά δίνει και η Τουρκία (531.638 δολάρια) με την Ταϊλάνδη να ακολουθεί με 365.150 δολάρια για την ολυμπιακή πρωτιά.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν 37.500 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 22.500 δολάρια για το ασημένιο και 15.000 δολάρια για το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι σχετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αυτές οι ανταμοιβές ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και συχνά συνοδεύονται από πρόσθετα οφέλη, όπως δια βίου μεταφορικά εισιτήρια, διαμερίσματα και συντάξεις. Στο Καζακστάν, το κράτος μοιράζει διαμερίσματα σε κάθε μετάλλιο.

Η διοργανώτρια Γαλλία έχει αυξήσει τα χρηματικά της κίνητρα. Οι Γάλλοι χρυσοί Ολυμπιονίκες αναμένεται να λάβουν 80.000 ευρώ, περί τα 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που πήραν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η απονομή του χρυσού στον Τζόκοβιτς: