Τι σχέση έχει ένας καλόγερος με την γνωστή σε όλους μας σαμπάνια.

Την πιο άμεση… είναι η απάντηση, αφού ο βενεδικτίνος καλόγερος Ντομ Πιέρ Περινιόν θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη σαμπάνια σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου 1693.

Μάλιστα εκείνη την ημέρα ήταν τέτοια η χαρά του, που την ώρα που βρισκόταν στο κελάρι του μοναστηριού άρχισε να φωνάζει: «Αδελφοί, ελάτε γρήγορα. Πίνω αστέρια».

Η ιστορία της σαμπάνιας

Ο Ντον Πιερ Περινιόν (Δεκέμβριος 1638 – 24 Σεπτεμβρίου 1715) ήταν Βενεδικτίνος μοναχός στον οποίο έχει αποδοθεί η εφεύρεση της σαμπάνιας.

Ο Ντομ Περινιόν γεννήθηκε στην περιοχή Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας.

Σε ηλικία 19 ετών κατετάγη στο τάγμα των Βενεδικτίνων, υπηρετώντας στο Αββαείο του Σεν Βαν στην πόλη Βερντέν.

Το 1668 μεταφέρθηκε στο Αββαείο Οτβιγιέ (Saint-Pierre d’Hautvillers), όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, με την ιδιότητα του επιστάτη του κελαριού. Υπό την επίβλεψή του το Αββαείο διπλασίασε τους αμπελώνες του.

Η διάσημη σαμπάνια Dom Pérignon της γαλλικής οινοποιίας Moët & Chandon ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

YouTube video player

Το εμβληματικό σλόγκαν της σαμπάνιας

Καθώς ήταν γνωστός για την ικανότητά του να αναμειγνύει διαφορετικές εσοδείες κρασιών για να αναδεικνύει τις καλύτερες γεύσεις τους, ο Ντομ Περινιόν είναι γνωστός για την τελειοποίηση της τέχνης της ανάμειξης cuvée σαμπάνιας.

Οι σαμπάνιες cuvée είναι εκείνες που έχουν αναμειχθεί ειδικά ή όπου η σαμπάνια έχει επιλεγεί από ένα βαρέλι ανώτερης ποιότητας.

Ανέπτυξε επίσης τεχνικές που είναι απαραίτητες στη διαδικασία παρασκευής σαμπάνιας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεθόδου για τη διατήρηση της φλούδας των σταφυλιών χωριστά από τους χυμούς που παράγονται κατά την έκθλιψη, προκειμένου να διατηρούνται τα χρώματα από τις φλούδες των σκούρων κόκκινων σταφυλιών εκτός του υγρού, ώστε το τελικό προϊόν να έχει ένα όμορφο ανοιχτό αχυρένιο χρώμα.

Η ιστορία λέει ότι όταν ο Dom Pérignon δημιούργησε για πρώτη φορά την υπέροχη αφρώδη σαμπάνια του, φώναξε στους συναδέλφους του μοναχούς «Ελάτε γρήγορα, δοκιμάζω τα αστέρια».

Αυτή η φράση έχει συνδεθεί με τη σαμπάνια από τότε.

Περί φελλών

Το χαρακτηριστικό σκάσιμο των φελλών της σαμπάνιας είναι μια άλλη εφεύρεση της σαμπάνιας Ντομ Περινιόν.

Μια άλλη συμβολή του Ντομ Περινιόν στη σαμπάνια ήταν η δημιουργία του πρώτου φελλού σαμπάνιας.

Προηγουμένως, οι φιάλες σαμπάνιας κλείνονταν με ξύλο, το οποίο δεν ταίριαζε πάντα τέλεια.

Η χρήση του φελλού ως πώματος από τον Ντομ Περινιόν εξασφάλιζε καλύτερη εφαρμογή, ώστε να διατηρούνται οι μικροσκοπικές φυσαλίδες της σαμπάνιας.

Η Ντομ Περινιόν προχώρησε επίσης σε αλλαγές στο σχήμα των φιαλών σαμπάνιας, χρησιμοποιώντας παχύτερο γυαλί για την αποφυγή δαπανηρών και επικίνδυνων εκρήξεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση αερίων μέσα στις φιάλες κατά τη μεταφορά.

Το κλασικό σχήμα και το στυλ των σημερινών φιαλών σαμπάνιας οφείλονται στην συγκεκριμένη μάρκα.