Σύμβουλοι, συνεργάτες, σύμμαχοι και δωρητές πλαισιώνουν την Κάμαλα Χάρις σε μια φρενήρη κούρσα προς τις εκλογές του Νοεμβρίου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει πριν καν η σημερινή αντιπρόεδρος πάρει επισήμως το χρίσμα ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρόσωπα της οικογένειάς της που ήταν στο πλευρό της και σε προηγούμενες εκστρατείες της, παλιοί βοηθοί, άλλοι που «κληρονόμησε» από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, οικονομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι και ειδικοί της πολιτικής στρατηγικής συνθέτουν ένα πολυπληθές επιτελείο και δίνουν μια σκληρή μάχη σε πολλά επίπεδα.

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω τους γιατί πολλοί από αυτούς που θα διαμορφώσουν την εκστρατεία της είναι πολύ πιθανό να στελεχώσουν το γραφείο της στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία.

Ηδη πάντως, σύμφωνα με πηγές, έχουν απομακρυνθεί βετεράνοι Δημοκρατικοί που βρίσκονταν στον στενό κύκλο του Μπάιντεν και μια νέα ομάδα έμπιστων βοηθών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την πολιτεία της Χάρις, την Καλιφόρνια, έχει πιάσει δουλειά.

Ο σύζυγος της Χάρις, Νταγκ Εμχοφ, δικηγόρος με έδρα το Λος Αντζελες, ο «δεύτερος κύριος» των ΗΠΑ από τη στιγμή που εκείνη ανέλαβε την αντιπροεδρία, είχε σταθερά ενεργό ρόλο στην εκστρατεία της τόσο όσον αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων όσο και τις επίσημες εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου που εστίαζαν κυρίως στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Η αδερφή της αντιπροέδρου, Μάγια Χάρις, δικηγόρος και σύμβουλος πολιτικής, ήταν υπεύθυνη της αποτυχημένης εκστρατείας της το 2019 για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ και η ανιψιά της Μέινα Χάρις, θεατρική παραγωγός, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της.

Ο Τόνι Γουέστ, σύζυγος της Μάγια Χάρις, θεωρείται επίσης άνθρωπος εμπιστοσύνης της και εθεάθη αρκετές φορές πρόσφατα στο Air Force Two, το αεροπλάνο της αντιπροέδρου. Είναι ανώτατο στέλεχος της Uber, ενώ προηγουμένως ήταν γενικός σύμβουλος στην PepsiCo και υπηρέτησε ως ανώτατος εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε επίπεδο πολιτικών συμβούλων, η Κάμαλα Χάρις αξιοποιεί συνεργάτες εμπιστοσύνης με τους οποίους έτσι κι αλλιώς συμπορεύεται στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Φιλ Γκόρντον, ανώτερος διπλωμάτης και αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύτηκε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σε διάφορες κυβερνήσεις των Δημοκρατικών, υπήρξε ο στενότερος σύμβουλός της για την εθνική ασφάλεια.

Ο Μάικ Πάιλ, ο πρώην «γκουρού» του Μπάιντεν για τις συνόδους των G7 και G20, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλός της για ένα διάστημα, βρίσκεται στο πλευρό της. Τώρα συμμετέχει σε εταιρεία συμβούλων κοντά στον Λευκό Οίκο και θεωρείται άνθρωπος που έπαιξε ρόλο – κλειδί στη βιομηχανική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν κρίνοντας πως η ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ είναι ουσιαστική τόσο για την οικονομία όσο και για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, δύο γυναίκες, η Ντίαν Μίλισον, που ήταν οικονομική σύμβουλος της Χάρις μετά την αποχώρηση του Πάιλ από τον Λευκό Οίκο, και η Ροχίνι Κόσογλου, πρώην σύμβουλός της σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, έχουν επίσης επιρροή στον κύκλο της.

Η Κόσογλου μαζί με τους Σιν Κλεγκ και Κάρεν Νταν προετοίμαζαν τη Χάρις για το ντιμπέιτ με τον Τζέι Ντι Βανς προτού έρθει η ανατροπή και προφανώς η… αλλαγή αντιπάλου.

Οπως επισημαίνουν παρατηρητές που παρακολουθούν την πορεία της, η Κάμαλα Χάρις χρησιμοποιεί πρώην επαφές της και βασίζεται στη στήριξη εξωτερικών συνεργατών για να καλύψει ανάγκες της εκστρατείας της.

Το γεγονός ότι προέρχεται από τον δικαστικό κλάδο τής προσφέρει μεταξύ άλλων κι ένα ατού πολύτιμων γνωριμιών. Ετσι ο Ερικ Χόλντερ, πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Ομπάμα, λέγεται ότι συνεργάζεται στενά μαζί της για την επιλογή της υποψηφιότητας για την αντιπροεδρία.

Κομβικός θεωρείται επίσης ο ρόλος της αντικυβερνήτου της Καλιφόρνιας Ελένης Κουναλάκη, που έχει δεκαετίες εμπειρίας στο πλευρό Δημοκρατικών προέδρων και έχει προωθήσει τις επαφές της Χάρις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, από τότε που εκείνη ήταν γερουσιαστής στην Καλιφόρνια. Λέγεται επίσης ότι είναι ο άνθρωπος που σφράγισε τη συμφωνία Μπάιντεν – Χάρις το 2020 για την αντιπροεδρία.

Στρατηγικά επιλεγμένοι είναι επίσης σύμβουλοι για θέματα ξεχωριστής βαρύτητας είτε για να εξασφαλίσουν προσέγγιση με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Στη λογική αυτή, η Μέγκαν Τζόουνς έχει ρόλο στην πολιτική στρατηγική και είναι κορυφαία σύμβουλος της Χάρις, έχοντας ξεχωρίσει από τη συνεργασία τους στον αγώνα για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Η ίδια προέρχεται από τη Νεβάδα που είναι μια κρίσιμη πολιτεία για την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Σέρτζιο Γκονζάλες έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και η Γιαλίζα Ουάσιγκτον-Πράις, με μακρά εμπειρία σε πολιτικές εκστρατείες, από τη Νότια Καρολίνα ενισχύει την πρόσβαση στην αφροαμερικανική κοινότητα.

Ονόματα ανώτερων συμβούλων του Ομπάμα και άλλων βετεράνων στελεχών των Δημοκρατικών με στοχευμένη επιρροή σε κοινωνικές ομάδες ακούγονται ως πιθανά για νέες συνεργασίες με τη Χάρις.

Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα υπήρξε αίτημα και πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ.

Με δεδομένο ότι η Κάμαλα έχει ισχυρούς δεσμούς με το Χολιγουντ λόγω και του συζύγου της Εμχοφ, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος νομικός με μεγάλες επαφές στον χώρο της ψυχαγωγίας, οι νέες ισορροπίες βρίσκουν σημαντικό έρεισμα στη βιομηχανία του θεάματος.

Αλλωστε άνθρωποι από τον χώρο έχουν διαθέσει εκατομμύρια σε εκστρατείες της Χάρις από τη στιγμή που μπήκε στον πολιτικό στίβο. Η στενή της φίλη στο Λος Αντζελες Κρισέτ Χάντλιν είναι παντρεμένη με ισχυρό δωρητή των Δημοκρατικών, πρώην πρόεδρο μεγάλης εταιρείας παραγωγής, ενώ και η Ντάνα Γουόλντεν της Disney Entertainment είναι μαζί με τον σύζυγό της φίλοι και οικονομικοί υποστηρικτές της σημερινής αντιπροέδρου.

Παραγωγοί, διευθύνοντες σύμβουλοι κολοσσών της βιομηχανίας του θεάματος, όπως οι NBCUniversal, Paramount, Netflix, περιλαμβάνονται στην ομάδα Χάρις και στηρίζουν σθεναρά την προσπάθειά της. Αστέρες του Χόλιγουντ, όπως οι Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Τζορτζ Κλούνι, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μαρκ Χάμιλ, Ρόμπερτ ντε Νίρο και πολλοί άλλοι, έχουν στηρίξει τη Χάρις επηρεάζοντας από τη μια την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά ενισχύοντας ταυτόχρονα και την καμπάνια προσέλκυσης δωρεών, οπότε δικαίως περιλαμβάνονται στους πολύτιμους συμμάχους της.

Η πρώην αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον και η ακτιβίστρια Τζούλι Τζάβες Ροντρίγκες, που και οι δύο είχαν κομβικό ρόλο στην εκστρατεία Μπάιντεν, μένουν στη θέση τους και θα βρίσκονται στην κορυφή της ομάδας Χάρις. Στην ομάδα αυτή κομβικό ρόλο έχουν επίσης οι Σίλα Νιξ, επικεφαλής του προσωπικού τής εκστρατείας της, Μπράιαν Φάλον, διευθυντής επικοινωνίας, και Μίνιον Μουρ, πρόεδρος του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποφασιστική σημασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις, όπως άλλωστε και κάθε υποψήφιου προέδρου.

Κορυφαίες προσωπικότητες της Wall Street, τραπεζίτες, μεγαλοστελέχη, μεγαλοεπενδυτές, δικηγόροι, επιχειρηματίες συνθέτουν μια πολύτιμη συμμαχία που από τη μια συμβάλλει καθοριστικά μέσω της οικονομικής της στήριξης, ταυτόχρονα όμως κινητοποιεί και ψηφοφόρους ειδικά από το περιβάλλον του κλάδου των χρηματοοικονομικών, κάτι που πολλαπλασιάζει τα οφέλη.