«Κόκκινος» συναγερμός σχεδόν σε όλη τη χώρα για τη λειψυδρία και την ανομβρία. Έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες και εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, η απειλή  επανήλθε. Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμους με έντονα προβλήματα να παρατηρούνται εκτός από τις τουριστικές και τις αγροτικές περιοχές.

Στη Θεσσαλία ο παρατεταμένος καύσωνας από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Η λίμνη Πλαστήρα, από την οποία αρδεύονται οι νομοί Καρδίτσας και Λάρισα, έρχεται στο προσκήνιο καθώς η στάθμη του νερού υποχωρεί ανησυχητικά.

Υπό τον κίνδυνο «στο τέλος της αρδευτικής περιόδου η λίμνη να αδειάσει» υπήρξε ψήφισμα για τη διάσωση της λίμνης από υπεράντληση υδάτινων αποθεμάτων για αρδευτική χρήση από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

«H  λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος»

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, μεταξύ άλλων, δεν κρύβει την ανησυχία και την απογοήτευση που υπάρχει λόγω της παροχέτευσης υπέρμετρα μεγάλων ποσοτήτων για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου και την επισήμανση ότι σύντομα θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της λίμνης.

«Η απογοήτευση έρχεται από το γεγονός ότι οι διαχειριστές αυτής της κατασπατάλησης πόρων, έχουν άγνοια κινδύνου διότι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Νομίζουν ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι Αιγαίο Πέλαγος με απεριόριστες δυνατότητες άρδευσης. Και το χειρότερο; Αντιμετωπίζουν ως τσιφλίκι τη λίμνη. Ενδεικτικό της νοοτροπίας τους είναι ότι συνεδρίασαν στις 27/07/2024) στη Λάρισα για τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα και δεν είχαν την ευθιξία να προσκαλέσουν τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα. Τα συμπεράσματα δικά σας… Με την συμπεριφορά τους αυτή υπονομεύουν ευθέως τη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και την αγροτική παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου, την οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν και δεν φταίει γι’ αυτό μόνο η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία η οποία θα λάβει εφεξής μόνιμα χαρακτηριστικά όπως οι επιστήμονες επισημαίνουν», αναφέρει εισαγωγικά ο δήμαρχος.

Λειψυδρία

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Με το ψήφισμά τους, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ζητούν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, άμεσα:

«1ον Μείωση της παροχέτευσης ποσοτήτων νερού από την λίμνη Πλαστήρα και τήρηση του οικολογικού ορίου.

2ον Ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και όχι κατασπατάληση από κακό συντονισμό, από πολιτικές και άλλες ελλείψεις των φορέων διαχείρισης. Τεχνικά και άλλα έργα αποκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της Λάρισας οφείλουν άμεσα να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την Λίμνη Πλαστήρα. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν δικαίωμα στην παραγωγή και οι αρμόδιες υπηρεσίες

οφείλουν να εξοικονομήσουν τους υδάτινους πόρους. Είναι ανεπίτρεπτο το φράγμα της Γυρτώνης να είναι ανοιχτό και να στέλνει στο Αιγαίο πολύτιμες ποσότητες νερού, μάλιστα αρχές αρδευτικής περιόδου, ενώ την ίδια στιγμή να ζητούν τις ποσότητες που έχασαν από δική τους ευθύνη να τις πάρουν από την Λίμνη Πλαστήρα…

3ον Άμεση και ακριβής αποτύπωση του πυθμένα της λιμνοδεξαμενής από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο διαθέτει αξιόπιστο εξοπλισμό, όχι ιδιωτικές μετρήσεις και κατά προσέγγιση εκτιμήσεις.

4ον Επικαιροποίηση της μελέτης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου για το οικολογικό όριο της λίμνης, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνεται σεβαστό από όλους. Ο επαναπροσδιορισμός του Οικολογικού Ορίου της Λίμνης Πλαστήρα με βάση τα σύγχρονα υδρολογικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα, με στόχο την διασφάλιση της ύπαρξης της ίδιας της λίμνης.

5ον Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους Περιβάλλοντος σε όσους υδρεύονται και αρδεύονται από τη Λίμνη Πλαστήρα, με στόχο την εξεύρεση πόρων που θα διατίθενται αποκλειστικά για την προστασία της λίμνης, τη βελτίωση της ποιότητας των νερών της και της αισθητικής αναβάθμισης του παραλίμνιου Περιβάλλοντος».

Λειψυδρία

Μεσοπρόθεσμα ζητούν

«Α) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ με στόχο την συγκράτηση των όμβριων υδάτων σε λιμνοδεξαμενές, με στόχο να μην ξαναπλημυρίσει ο Θεσσαλικός κάμπος, να ενισχυθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, να εξασφαλιστούν βοηθητικές αρδευτικές δεξαμενές για ανακούφιση των αναγκών της αγροτικής παραγωγής.

Β) ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ, πρώτα του Πηνειού ποταμού και διάχυση στην πεδιάδα της Θεσσαλίας μέσα από ένα δίκτυο καναλιών τύπου Πάδου της Ιταλίας, (συγκράτηση νερών, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, αρδευτική χρήση, κ.α.

Γ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας υδάτινων αποθεμάτων και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ στο Μουζάκι, την Πύλη Τρικάλων, τον Ενιπέα και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Ε) ΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ από τον άνω ρου του Αχελώου, για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους. Η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου, έργο υψίστης σημασίας για την Εθνική Οικονομία, για την παραγωγή εναλλακτικής (πράσινης) ενέργειας, την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου, την αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ, επενδύσεις που παραμένουν ανενεργές».