Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, όροι όπως «βιώσιμη ανάπτυξη» και «πράσινη μετάβαση» αναδεικνύονται ως βασικοί άξονες στη σύγχρονη επιχειρηματική σκηνή, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Η κατεύθυνση των επιχειρήσεων προς τη βιωσιμότητα και η υιοθέτηση πιο πράσινων πρακτικών ως στρατηγική, όχι μόνο συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά διαμορφώνουν εταιρείες πρότυπα, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων επιχειρηματικότητας.

Φυσικά, σε αυτές τις επιχειρήσεις συγκαταλέγεται και η εταιρεία Πάικο Νερά Μακεδονίας, η οποία προσφέροντας στους καταναλωτές ένα κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει ποιότητα και πηγάζει από τις πλούσιες πηγές Βαλεράτσι και Γαρδηνία, έχει καταφέρει να έχει μία επιτυχημένη παρουσία στις διεθνείς αγορές, συγκεκριμένα σε 25 χώρες, σε πέντε ηπείρους. Παρόλα αυτά, οι διακρίσεις της δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αφού πέρυσι κατόρθωσε να λάβει την πιστοποίηση Carbon neutral, οπότε πλέον διαθέτει και επίσημα το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα, το οποίο είναι μηδενικών αποβλήτων.

Μία υπερσύγχρονη μονάδα που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η αγνότητα, η καθαρότητα και η ανώτερη ποιότητα νερού της Πάικο Νερά Μακεδονίας έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται μόνο στην περιοχή και τις πηγές της, αλλά στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Κιλκίς, το οποίο διαθέτει συστήματα τελευταίας γενιάς, ενώ λειτουργεί υπό αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και διεθνή πρωτόκολλα, καθώς και πρότυπα διαχείρισης, σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, εμφιαλώνει και συσκευάζει ένα αγνό και κρυστάλλινο νερό, όπως ακριβώς το προσφέρει η φύση, ένα νερό που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από φυσικότητα, ισορροπημένη σκληρότητα, pH 8 και εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Όσον αφορά στη διάκριση, δηλαδή την πιστοποίηση Carbon neutral, με την οποία αναδείχθηκε το εργοστάσιο στο Κιλκίς, αυτή κατακτήθηκε μέσα από την καταγραφή του επιπέδου των ρύπων του, τη μείωσή τους (π.χ. με φωτοβολταϊκά πάρκα, μείωση ρύπων μεταφοράς των προϊόντων, κλπ.), αλλά και  μέσα από τη συμμετοχή του σε δράσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διάκριση επικυρώνει πως το ανθρακικό αποτύπωμα μίας εταιρίας (προϊόντος, υπηρεσίας, εκδήλωσης), έχει μετρηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο ClimatePartner και πως ανάλογα με το ποσοστό επιβάρυνσης που προκαλούν οι δραστηριότητές της, οι υπεύθυνοι έχουν χρηματοδοτήσει ένα αντίστοιχο, πιστοποιημένο έργο για το περιβάλλον. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της Πάικο Νερά Μακεδονίας για ένα «πράσινο» μέλλον δεν περιορίζονται εδώ, αφού το εργοστάσιο περιλαμβάνει επίσης συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη του Κιλκίς

Έχει σημασία να αναφέρουμε πως εκτός από το κομμάτι της βιωσιμότητας, η Πάικο Νερά Μακεδονίας πραγματοποιεί ελπιδοφόρες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίες επικεντρώνονται στον Άνθρωπο και στην ανάδειξη της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στηρίζει τους ανθρώπους της και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη μέσα από εξελισσόμενα επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα προωθεί τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, κοινωνικές δράσεις, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες και τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της Πάικο Νερά Μακεδονίας, «συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις, χρησιμοποιούμε εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και πάνω απ’ όλα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας: ένα απόλυτα εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό, που προέρχεται, κυρίως, από την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, αναβαθμίζουμε συνεχώς τις τεχνολογικές μας υποδομές, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και στην προστασία του προσωπικού μας».

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να κρατήσουμε από το παράδειγμα της Πάικο Νερά Μακεδονίας είναι το γεγονός πως παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για ένα περιβάλλον τόσο καθαρό, όσο το νερό που προσφέρει στους καταναλωτές. Κάπως έτσι, καταφέρνει να διακρίνεται στο εγχώριο επιχειρείν, να αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο δείχνει και σε άλλες επιχειρήσεις την κατεύθυνση που αξίζει να ακολουθήσουν, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.