Μπορεί αυτό που θα μείνει σε όλους μας να είναι η εικόνα του να χοροπηδάει από χαρά πάνω στο στρώμα του επι κοντώ το βράδυ της 5ης Αυγούστου στο Stade de France του Παρισιού, ωστόσο η ζωή του Εμμανουήλ Καραλή δεν είχε μόνο χαμόγελα.

Είχε πολλές δύσκολες στιγμές, είχε «μάχη» με το τέρας της κατάθλιψής, είχε «άλματα» και άλματα και στο τέλος είχε και πολλές νίκες. Ο Manolo κατάφερε να κερδίσει το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο, το χαμόγελό του και στη συνέχεια και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο!

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου ο ελληνικός αθλητισμός έζησε ακόμα μια ιστορική στιγμή στο Παρίσι, με τον αθλητή του Ολυμπιακού, Εμμανουήλ Καραλή, να χαρίζει στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024!

Πρόκειται για το 6ο της μετάλλιο της Ελλάδας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και το 31ο μετάλλιο που παίρνει ο ελληνικός στίβος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και 128ο συνολικά.

Ο Καραλής έδειξε από το πρώτο του άλμα, αυτό που ήξεραν ήδη όσοι τον έχουν παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό, δηλαδή πως βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και το επιβεβαίωσε φτάνοντας μέχρι και τα 5.90μ. χωρίς να έχει ούτε μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Ο Έλληνας επικοντιστής προσπάθησε στη συνέχεια για το πανελλήνιο ρεκόρ (το οποίο έχει ο ίδιος με 5.93μ.) και μια υψηλότερη θέση από την τρίτη, αλλά δεν τα κατάφερε, πανηγυρίζοντας έξαλλα την ιστορική του επιτυχία.

Η… πτήση του Καραλή στο βάθρο

Ο Εμμανουήλ Καραλής ξεκίνησε άκρως εντυπωσιακά τον αγώνα, περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 5.50μ, τα 5.70μ, τα 5.80μ, 5.85μ. και τα 5.90μ.

Ακολούθως, απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στα 5.95μ, τα οποία αποφάσισε να αφήσει, για να δοκιμάσει την τύχη του στα 6.00μ. Οι δύο προσπάθειές του εκεί δεν ήταν επιτυχημένες, όμως τα 5.90μ ήταν αρκετά για να τον φέρουν στο βάθρο.

Αθλητισμός, μάρκετινγκ και μόδα

Ο Εμμανουήλ Καραλής γεννήθηκε στις 20/10/1999 στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας από την πλευρά του πατέρα του, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ουγκάντα.

Με τον αθλητισμό ασχολείται από το 2012 και εκτός από το άλμα επί κοντώ, έχει ασχοληθεί με τάε κβο ντο, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

Όνειρό του ήταν να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες (και το κατάφερε σε ηλικία μόλις 21 ετών, ενώ σε ηλικία 24 ετών έγινε Ολυμπιονίκης).

Μέχρι τώρα δήλωνε ότι η καλύτερη στιγμή στην αθλητική του πορεία ήταν το 2015 όταν το ίνδαλμά του, ο Μπούμπκα Σεργκέι, του πέρασε στο λαιμό το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 στην Κολομβία. Μάλλον αυτό θα αλλάξει όμως!

Ο πρώτος που τον φώναξε «Manolo» ήταν ο προπονητής του. Του άρεσε και το το κράτησε!

Έχει μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Όταν δεν ταξιδεύει για αγώνες ή για προετοιμασία, ζει και προπονείται στην Αθήνα.

Του αρέσουν τα social media και η μόδα. Δυο πράγματα τα οποία τα έχει κάνει και επάγγελμα, καθώς διαθέτει τη δική του σειρά ρούχων και σπουδάζει marketing.

Επιπλέον, στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει κιθάρα.

Τα γαλόνια του Manolo

Aπό τον Οκτώβριο του 2021 ανήκει στο τμήμα στίβου του Ολυμπιακού.

Η καλύτερη επίδοσή του τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατηγορία κάτω των 18 ετών (U18) σε κάθε τομέα ξεχωριστά, αλλά και συνολικά η επίδοσή του στον ανοιχτό.

Επίσης, ο Καραλής βελτίωσε το Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Παίδων, που ήταν 5,54 μ. από τον ίδιο, και ισοφάρισε το Ελληνικό Εθνικό ρεκόρ Νέων Ανδρών. Η επίδοσή του στον κλειστό στίβο συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία U20.

Το επιτυχημένο άλμα του στα 5,86 μ., που το πραγματοποίησε στις 18 Φεβρουαρίου 2023 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου.

Στις 20 Ιουνίου 2024, σε αγώνες στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας, ο Καραλής με άλμα στα 5,92 μ. κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε με 5,91 μ. ο Κώστας Φιλιππίδης από τις 4 Ιουλίου 2015.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο του πανελληνίου πρωταθλήματος, ο Καραλής κατέρριψε εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, με άλμα στα 5,93 μ.

Μέχρι το Ολυμπιακό μετάλλιο

Τον Μάρτιο του 2023 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, με άλμα στα 5,80 μ. Το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Τον Ιούνιο του 2023 κατέκτησε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, που διεξήχθη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων, στην Πολωνία, πάλι με επίδοση 5,80 μ.

Τον Μάρτιο του 2024, με άλμα στα 5,85 μ., κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Γλασκώβη, το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο πέραν των διοργανώσεων μικρότερων ηλικιών.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2023 έχει κερδίσει την πρόκριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει την δέυτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τον Ιούνιο του 2024, με άλμα στα 5,87 μ., που αποτέλεσε ατομικό ρεκόρ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στην Ρώμη, το πρώτο του μετάλλιο στην διοργάνωση.

Στις 5 Αυγούστου του 2024 προχώρησε στο σημαντικότερα -μέχρι στιγμής- επίτευγμα της καριέρας του κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μια ζωή που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα

Η καριέρα του Manolo, όμως, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Τον Αύγουστο του 2022 ανακοίνωσε μέσω Instagram πως χρειαζόταν ένα διάλειμμα από τον πρωταθλητισμό προκειμένου να εστιάσει στην ψυχική υγεία και ισορροπία του.

Προφανώς δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον 4ο Ολυμπιονίκη των Αγώνων του Τόκιο το 2021, αλλά ήταν απαραίτητη.

Μέσα από μια ανάρτηση ο πρωταθλητής του επί κοντώ μίλησε για τις κρίσεις πανικού τις οποίες έζησε για πρώτη φορά στη ζωή του, για το άγχος, αλλά και την κατάθλιψη στην οποία τον βύθισε η προσπάθειά του να αγνοήσει τα σημάδια και να πιέσει ακόμα περισσότερο τον εαυτό του.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο «κακός» Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου».

Μπορεί η πορεία του στον στίβο να διαφαινόταν σχεδόν εξαρχής παραπάνω από ελπιδοφόρα και τα στάδια να λειτουργούσαν για εκείνον ως μια διέξοδο από την αληθινή ζωή, στην οποία τα πράγματα ήταν αρκετά σκληρότερα.

Ο Καραλής έχει μιλήσει -λυτρωμένος πια σήμερα- για το bullying, τον εκφοβισμό και τον ρατσισμό που δέχτηκαν τόσο ο ίδιος όσο και η -μεγαλύτερη κατά ένα λεπτό της ώρας- δίδυμη αδελφή του Αγγελική στα σχολικά χρόνια τους λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Η μεγαλύτερη νίκη…

Όμως ο ιπτάμενος Εμανουήλ Καραλής τα κατάφερε. Στάθηκε όρθιος, όπως το έκανε και από το μπούλινγκ και τον ρατσισμό που είχε δεχτεί ο ίδιος και η αδελφή του στα παιδικά τους χρόνια λόγω του χρώματός τους και της καταγωγής της μητέρας τους από την Ουγκάντα.

Όπως το έκανε και στα 19 του όταν αντιμετώπισε ρατσιστική συμπεριφορά και από τον Δημήτρη Κυτέα, τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή, ο οποίος και τιμωρήθηκε το 2019 για τις ανήθικες επιθέσεις του στον Καραλή.

Ο Manolo δεν το έβαλε κάτω. Μόνο τον Αύγουστο του 2022 αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, απλώς για να πάρει φόρα και να πηδήξει πάνω από το «τέρας» της κατάθλιψης. Και τώρα, ως Ολυμπιονίκης πια, έχει μπροστά του μόνο τους… αιθέρες.

«Fly Manolo, Fly»!