Νέος Δήμαρχος Χειμάρρας είναι από σήμερα ο Βαγγέλης Τάβος, με ποσοστό 58,62%  και 5.022 ψήφους  ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας συγκέντρωσε το 41,38% και 3.545 ψήφους (εικόνα πάνω από την καταμέτρηση των ψήφων/himara.gr).

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη του διαδόχου του ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη, που είχε εκλεγεί δήμαρχος ωστόσο φυλακίστηκε και παραμένει στις αλβανικές φυλακές.

H εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκ μέρους του καθεστώτος Ράμα. Ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης κατήγγειλε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι για πρώτη φορά απαγορεύτηκε στους κατόχους παλαιών ταυτοτήτων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην περιοχή.

Η δήλωση νίκης του Τάβου

Ο Βαγγέλης Τάβος έκανε και δήλωση νίκης πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, ευχαριστώντας τον Έντι Ράμα και τους πολίτες της Χειμάρρας, για την εμπιστοσύνη τους. Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ενώ επανέλαβε την πρόσκλησή του στον αντίπαλό του, Πέτρο Γκικουρία, να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα που με πρότεινε και πίστεψε σε εμένα με την πλήρη θέληση και την καλοσύνη του να δώσω στη Χειμάρρα κανονικότητα και ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί όπως της αξίζει. Να γίνει η Χειμάρρα πρωτοπόρος συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν το κλειστό κεφάλαιο πριν από τις 4 Αυγούστου και από σήμερα, προσβλέποντας σε ένα πιο ενωτικό και ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο κ. Τάβος μεταξύ άλλων.

«Θέλω να επαναλάβω αυτό που έχω πει επανειλημμένα πριν από την ημερομηνία ψηφοφορίας, ότι ο λόγος μου είναι δημόσια σύμβαση για τήρηση υποσχέσεων. Έτσι, όχι πλέον ως υποψήφιος, αλλά πλέον επίσημα ως Δήμαρχος , καλώ τον κ.  Πέτρο Γκικουρία να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου του δήμου. Γνωρίζω ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο στην εκλογική ιστορία των τελευταίων τριών δεκαετιών, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ξεκινώ πρώτα από το συγκεκριμένο παράδειγμα συνεργασίας και ένωσης που αξίζει σε αυτόν τον δήμο.

Αν ο κ. Γκικουρία αποφάσισε να μείνει και να ζήσει στη Χειμάρρα, τον καλωσορίζω να δεχτεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμά μας για τη Χειμάρρα και τους Χειμαριώτες», πρόσθεσε.