Στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς η γενίκευση του πολέμου είναι όλο και πιο κοντά. Ο κόσμος βρίσκεται εν αναμονή μιας μαζικής επίθεσης της Χεζμπολάχ και του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα, η Ελλάδα και η Κύπρος, ύστερα και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία  ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Οι απειλές Νασράλα

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του εναντίον οποιουδήποτε υποστηρικτικού ρόλου στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», ήταν το μήνυμα του Νασράλα.

Όπως υπογράμμιζε τότε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημείωνε επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.