Το Ιράν κάλεσε τους ξένους πρεσβευτές που εδρεύουν στην Τεχεράνη να προειδοποιήσουν για το ηθικό καθήκον της χώρας να τιμωρήσει το Ισραήλ για αυτό που θεωρεί «τυχοδιωκτισμό» και παράβαση του νόμου με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, πριν από μια εβδομάδα στην ιρανική πρωτεύουσα.

Επίσης, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) την Τετάρτη, όπου θα προσπαθήσει να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του να λάβει αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Πολλοί ηγέτες στον Κόλπο είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά καλούν επίσης το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του OIC στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπως μεταδίδει και ο Guardian.

Προηγούμενες προσπάθειες του αποβιώσαντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι να κερδίσει την υποστήριξη των κρατών του Κόλπου για στρατιωτική δράση ή άμεσες οικονομικές κυρώσεις απέτυχαν.

Φόβοι για επιθέσεις από το Ιράν

Είναι πιθανό το Ιράν να περιμένει την έκβαση της συνόδου του OIC για να ξεκινήσει τα σχεδιαζόμενα αντίποινα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει δηλώσει ότι αναμένει από το Ιράν να εξαπολύσει μια σειρά συντονισμένων χτυπημάτων από τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του στην Ουάσινγκτον στις 2.15 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου στις 10 μ.μ. στην Τεχεράνη, οπότε είναι πιθανό να έχει ξεκαθαριστεί αν το Ιράν σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το αεροδρόμιο της Τεχεράνης ακύρωσε πολλές εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις το βράδυ της Κυριακής, υποδηλώνοντας ότι φοβάται ότι τα πολιτικά αεροσκάφη μπορεί να εμπλακούν σε στρατιωτική δραστηριότητα. Σε μια προηγούμενη στρατιωτική ανταλλαγή τον Ιανουάριο του 2020 μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) κατέρριψε κατά λάθος μια ουκρανική πολιτική πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες.

«Η τρομοκρατία είναι στην ουσία του σιωνιστικού καθεστώτος»

Το Ιράν προσπαθεί να παρουσιάσει τα σχεδιαζόμενα πυραυλικά πλήγματα ως απαραίτητα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την περιφερειακή αποτροπή μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να ελέγξουν το σύμμαχό τους Ισραήλ. Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί, δήλωσε: «Όλοι μας έχουμε ηθικό καθήκον και ευθύνη να μην παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κατοχή, τον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού έθνους». Πρόσθεσε: «Η αδιαφορία και ο κατευνασμός μπροστά στο κακό και την αδικία είναι ένα είδος ηθικής αμέλειας και προκαλεί την εξάπλωση του κακού».

Μιλώντας στην εβδομαδιαία ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί, δήλωσε ότι η δράση της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη. «Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ]», δήλωσε ο Kanaani, καθώς κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Και πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία είναι στην ουσία του σιωνιστικού καθεστώτος και η επιβίωσή του εξαρτάται από τη συνέχιση της προσέγγισης της κρατικής τρομοκρατίας. Ο κόσμος θα πρέπει να καταδικάσει έντονα αυτό το έγκλημα, δεύτερον, θα πρέπει να υποστηρίξει την τιμωρία του επιτιθέμενου και να αποφύγει κάθε προσέγγιση που σημαίνει υποστήριξη του επιτιθέμενου».