Σε κρίση βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να προειδοποιεί για επικείμενη επίθεση. Κατά την διάρκεια συνάντησης του με τους ομολόγους του στη G7, ο Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον πιστεύει πως μέσα στο επόμενο 24ωρο θα μπορούσε να ξεκινήσει μία κοινή επίθεση Ιράν – Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου.

Αναπόφευκτη μία ιρανική επίθεση

Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων, τόσο της Χεζμπολάχ, όσο και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο Μπλίνκεν είπε στους ΥΠΕΞ ότι η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη για να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει μεταξύ Δευτέρας (05.08) και Τρίτης.

Το μήνυμα Νετανιάχου στο Ιράν

Νέο μήνυμα στην ηγεσία του Ιράν και των ένοπλων ομάδων που το υποστηρίζουν έστειλε την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του σε όλα τα μέτωπα.

«Το Ιράν και οι υποστηρικτές του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα – μακριά και κοντά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε «Όποιος μας πληγώσει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε: «Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή – είτε στο έδαφος είτε στον αέρα».

Συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων

Στην περιοχή συγκεντρώνονται διαρκώς νέες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όπως μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Στενό του Ορμούζ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε επίσης την ανάπτυξη πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων που διαθέτουν δυνατότητες άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές που υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και μια νέα μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκτός  το αεροπλανοφόρο, τη μοίρα μαχητικών και πολεμικά πλοία έστειλαν στην περιοχή τον Αμερικανό στρατηγό επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα, με στόχο να κινητοποιήσει τους διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, που είχαν υπερασπιστεί τη χώρα στην προηγούμενη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 13η Απριλίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκε το Ισραήλ κατά την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία Χανίγια εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε ολόκληρη την περιοχή.