Πιο κοντά από ποτέ είναι ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον κόσμο να περιμένει με κομμένη την ανάσα τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία χρεώνεται στο Ισραήλ και του νούμερο 2 της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο – όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ – και τα ισραηλινά και ιρανικά εδάφη ενώ πτήσεις από και προς τις εν λόγω χώρες ματαιώνονται.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέα επίθεση με drone στο βόρειο Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τραυμάτισε δύο ισραηλινούς στρατιώτες και πυροδότησε φωτιά. Η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του, κατά του Ισραήλ θεωρείται θέμα ωρών. Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post» που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

«Σοβαρό λάθος και παραβίαση διεθνούς δικαίου»

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, ότι «η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένα σοβαρό σιωνιστικό λάθος που δεν θα μείνει αναπάντητο».

Τόνισε ότι «η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ενώ ήταν φιλοξενούμενος της Τεχεράνης είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα την καταδικάσει».

O υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αϊμάν Σαφαντί, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Νωρίτερα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στον εν ενεργεία Ιρανό ομόλογό του, Αλί Μπαγκέρι, ότι «δεν βρίσκεται στην Τεχεράνη μεταφέροντας μήνυμα από ή προς το Ισραήλ».

Θεώρησε ότι «το πρώτο βήμα για να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή είναι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Γάζας».

Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε: «Το Ιράν απέρριψε τις αμερικανικές και αραβικές εκκλήσεις να μετριάσει την απάντησή του στη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη».

«Θα μετανιώσουν»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η έξυπνη και ισχυρή απάντηση του Ιράν στη σιωνιστική οντότητα θα ζεστάνει τις καρδιές του λαού, των δυνάμεων της αντίστασης και όσων αναζητούν την ελευθερία στο κόσμο».

Σημείωσε ότι «η απάντηση θα κάνει αυτή την οντότητα (σ.σ το Ισραήλ) και την Αμερική που την υποστηρίζει να μετανιώσουν για τις ενέργειές τους και θα αναγκαστούν να αλλάξουν τους υπολογισμούς τους ώστε να μην κάνουν ένα λάθος που βλάπτει την ασφάλεια του Ιράν και του κόσμου και την ειρήνη στην περιοχή».

Και συνέχισε: «Απαιτούμε αποτρεπτική απάντηση και εκδίκηση για το αίμα του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε», θεωρώντας ότι «η Τεχεράνη δεν άφησε καμία επίθεση στο έδαφός της αναπάντητη και δεν θα το κάνει στο μέλλον».

«Θα χτυπήσουν μαζί»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 την Κυριακή ότι μια επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios.

Ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τη διάσκεψη για να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασκήσει διπλωματική πίεση την τελευταία στιγμή στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τόνισε ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων των χτυπημάτων τους είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποτραπεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Οι πηγές είπαν ότι ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα αντεπιτεθούν και οι δύο, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχουν τα αντίποινα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο των επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη τις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια να περιορίσουν την ισραηλινή απάντηση.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ για να διατηρήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 ότι η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν μόνο για αμυντικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές.

Ανησυχεί η G7

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή που απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της G7. «Προτρέπουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη διαιώνιση του τρέχοντος καταστροφικού κύκλου εκδικητικής βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά προς την αποκλιμάκωση. Καμία χώρα ή έθνος δεν πρόκειται να κερδίσει από περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσαν.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μίχαελ Κουρίλα, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ σήμερα για να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενόψει της πιθανής επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Όποιος μας βλάψει θα πληρώσει λέει ο Νετανιάχου – Σενάρια για προληπτικό χτύπημα στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση το βράδυ της Κυριακής με τον υπουργό Άμυνας Γ. Γκάλαντ και τους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. «Το Ιράν και τα τσιράκια του θέλουν να μας περικυκλώσουν σε ένα ασφυκτικό καταφύγιο τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα — κοντά και μακριά. Όποιος θέλει να μας βλάψει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Νετανιάχου πριν από τη συνάντηση.

Ο Γκάλαντ μίλησε επίσης την Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει προληπτικά το Ιράν εάν υπάρξουν σαφείς πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση από την Τεχεράνη, μετέδωσε το δίκτυο Ynet, επικαλούμενο εισηγήσεις των αξιωματούχων ασφαλείας κατά τη χθεσινοβραδινή  συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Στη συνάντηση συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο», ανέφερε το Ynet, αν και οι αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι η προληπτική δράση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν είναι ακριβείς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σενάρια για αναμενόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.