ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΝΤΑΝΟΒΑΡΟ

«Η Αδριατική γίνεται τροπική»

Η προηγούμενη φορά που είχε εμφανιστεί ήταν το 1989, δηλαδή πριν από τρεις δεκαετίες. Ομως τώρα το πρόβλημα στην Αδριατική, από την πλευρά της Ιταλίας, είναι πολύ μεγάλο, καθώς μια λευκοκίτρινη παχύρευστη βλέννα σχηματίζεται από διάφορα μικροφύκη στον βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το ζήτημα είναι μεγάλο για τους ψαράδες, καθώς η βλέννα προκαλεί προβλήματα στη μηχανή των σκαφών τους αλλά και στα δίχτυα, εμποδίζοντάς τους να ψαρέψουν. «Υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη μέγιστη θερμοκρασία, που συνήθως εμφανίζεται στα μέσα Αυγούστου», λέει ο Ρομπέρτο Ντανοβάρο, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανκόνα. «Η Αδριατική είναι πιο καθαρή, αλλά λαμβάνει πλέον λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα ποτάμια. Βιώνουμε μια ανώμαλη κατάσταση που γίνεται όλο και πιο εμφανής. Η Αδριατική γίνεται τόσο τροπική όσο οι Μαλδίβες».

ΝΑΝΤΙΑ ΜΟΥΡΑΝΤ

Η γενοκτονία των Γιαζίντι

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη γενοκτονία των Γιαζίντι στην επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Πολλά άτομα παραβρέθηκαν στην τελετή που έγινε στο «μνήμα των μητέρων», όπου δολοφονήθηκαν 111 ηλικιωμένες γυναίκες. Βάσει των επίσημων στοιχείων οι Γιαζίντι ήταν 550.000 πριν απ’ το 2014 – οι 360.000 έφυγαν κυνηγημένοι από τις εστίες τους και μόνο 150.000 επέστρεψαν. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές και εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και τις πήραν ως σκλάβες. «Αυτή η επέτειος περνάει κάθε χρόνο και τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 100.000 Γιαζίντι ζουν στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στο ιρακινό Κουρδιστάν», δήλωσε η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης, Νάντια Μουράντ. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε ανακοινώσει ότι θα τους κλείσει αυτές τις ημέρες, αλλά έπειτα από διεθνή πίεση υποχώρησε. «Φοβόμαστε τη συνέχιση αυτής της γενοκτονίας, λόγω της σκληρής πραγματικότητας που ζουν οι Γιαζίντι στο Ιράκ αλλά και εξόριστοι σε όλο τον κόσμο».

 ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Κατά του δικαστή

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Πέδρο Σάντσεθ συνάντησε την Μπεγκόνια Γκόμεθ στο πάρτι ενός φίλου στη Μαδρίτη. Ο μελλοντικός ισπανός πρωθυπουργός μόλις ξεκινούσε στην τοπική πολιτική και είπε πως κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι εκείνη «ήταν η γυναίκα της ζωής» του. Δύο δεκαετίες αργότερα και με δύο παιδιά, το ζευγάρι παραμένει μαζί, με τον Σάντσεθ να εκθειάζει τη γυναίκα του για την αισιοδοξία της. Αυτή η αισιοδοξία δεν ήταν ποτέ πιο απαραίτητη απ’ ό,τι σήμερα, καθώς η 49χρονη κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την πολιτική της επιρροή για να βοηθήσει ιδιωτικές εταιρείες και φίλους για δημόσιες συμβάσεις και επιχορηγήσεις. Ο δικαστής Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο ανέκρινε τον πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του τον κατήγγειλε για παρατυπίες, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια ακροδεξιά εκστρατεία συκοφαντίας. Η δημοτικότητα του Σάντσεθ δεν φαίνεται να πλήττεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.