Δεκάδες συλλήψεις ακολούθησαν το άγριο ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονία τριών κοριτσιών για να προκαλέσουν αναταραχή. Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή ομάδων εναντίον των μεταναστών οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Λίβερπουλ, το Λιντς, το Νότιγχαμ, το Μπρίστολ, το Χαλ, το Στόουκ-ον-Τρεντ και το Μπλάκπουλ, όπως επίσης στο Μάντσεστερ και το Μπέλφαστ. Το κύμα των βιαιοτήτων ξεκίνησε από την παραπληροφόρηση ότι ο ύποπτος για τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού στα περίχωρα του Λίβερπουλ ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναφέρθηκε σε σκόπιμες ενέργειες της Ακροδεξιάς που συντονίζονται από ομάδες που επιδιώκουν τη βία ενώ και η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.
Δεκάδες συλλήψεις
Οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 100 καθώς στις διαδηλώσεις που βάζουν στο στόχαστρο μετανάστες και μουσουλμάνους, συμμετέχοντες εκτόξευσαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, καταστήματα και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν, μια βιβλιοθήκη στο Λίβερπουλ πυρπολήθηκε και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν προσπαθώντας να αποτρέψουν συμπλοκές μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών που ανήκαν σε αντίπαλες πλευρές.
Στο Λίβερπουλ, οι διαδηλωτές πέταξαν καρέκλες, τούβλα και η κατάσταση ξέφυγε καθώς οργανώθηκαν και αντιδιαδηλώσεις μετά το κάλεσμα αντιρατσιστικών κινημάτων. Και στο Μάντσεστερ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας που επιχείρησε να περιφρουρήσει την αντιδιαδήλωση για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων.
Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία επενέβη μεταξύ διαδηλωτών που από μια πλευρά φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών και επεδείκνυαν αγγλικές σημαίες και ομάδας που από την άλλη απαντούσε με το σύνθημα «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».
Στο Χαλ, διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια ενός ξενοδοχείου που χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με το BBC, ενώ στο Μπέλφαστ έπεσαν κροτίδες καθώς συνεπλάκησαν αντιμουσουλμάνοι διαδηλωτές με αντιρατσιστές.
Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί γύρω από τεμένη σε πολλές αγγλικές πόλεις καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία και ενισχύθηκε μετά την επίθεση σε τζαμί στο Σάντερλαντ και το Σάουθπορτ.
Αν και δεν ήταν βίαιες όλες οι διαδηλώσεις, πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες ταραχές στη Βρετανία εδώ και 13 χρόνια, μετά το 2011, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους αφού η αστυνομία σκότωσε έναν μαύρο άνδρα στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στις αστυνομικές δυνάμεις την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης για να αναλάβει δράση απέναντι στους «εξτρεμιστές» που επιχειρούν να «σπείρουν το μίσος». Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ο ύποπτος Αξελ Ρουντακουμπάνα, 17 ετών, έχει γεννηθεί στη Βρετανία, αλλά οι διαμαρτυρίες από διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν σε βίαια επεισόδια. Ταραχές σημειώθηκαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Χαλ και το Μπέλφαστ – τέσσερις πόλεις σε διαφορετικές γωνιές της χώρας. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν συμπλοκές μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών που ανήκαν σε αντίπαλες πλευρές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ ο βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε έκτακτη τηλεφωνική σύσκεψη με τους κύριους υπουργούς του και επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία δικαιολογία για τη βία».
Μέσα δικτύωσης
Ο James Tapper αναφέρει σε ανάλυσή του στην «Guardian» ότι η αναζωπύρωση της ακροδεξιάς βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται εν μέρει και στην απόφαση του Ιλον Μασκ να επιτρέψει σε πρόσωπα όπως ο Τόμι Ρόμπινσον – του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον και ηγείται ακροδεξιάς οργάνωσης – να επιστρέψουν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Οπως εξηγεί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποια ηγεσία με την παραδοσιακή έννοια, τέτοια άτομα συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας χαλαρής ονλάιν δικτύωσης που ενεργοποιείται από επιρροές που μπορεί να προέρχονται και από το εξωτερικών και γίνονται ουσιαστικά κοινωνοί διαδικτυακής παραπληροφόρησης από άγνωστες και αναξιόπιστες πηγές.
Η οργάνωση Tell Mama που καταγράφει καταγγελίες για εγκλήματα μίσους κατά μουσουλμάνων επισημαίνει ότι η ενίσχυση του φόβου που βιώνουν οι συνδέεται άμεσα με την Ακροδεξιά.