Στο ναδίρ βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σχέσεις ανάμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Τζο Μπάιντεν, μετά το δίδυμο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, που έχει φέρει την ευρύτερη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο στην ισραηλινή «Haaretz» ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αγνώμων και δεν λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό όγκο βοήθειας που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου του με τη Χαμάς. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε επίσης «δύσκολες» και «τεταμένες» τις δύο τελευταίες συνομιλίες ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Νετανιάχου – η μία, στη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο πριν από περίπου 10 ημέρες και η άλλη τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα. «Ο Μπάιντεν συνειδητοποίησε ότι ο Νετανιάχου του έλεγε ψέματα για τους ομήρους» δήλωσε ο αξιωματούχος στη «Haaretz». «Δεν το λέει ακόμη δημοσίως, αλλά στη μεταξύ τους συνάντηση του είπε συγκεκριμένα: “Σταμάτα να μου λες μα***ίες”».

Ετοιμη για βοήθεια

Ο Νετανιάχου – είπε στους «New York Times» ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος – επέμεινε μιλώντας στον αμερικανό πρόεδρο πως δεν προσπαθεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει και απελευθέρωση ομήρων. Υποστήριξε μάλιστα πως ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια θα επισπεύσει τελικά τη συμφωνία, ενισχύοντας την πίεση στη Χαμάς. «Ο Νετανιάχου προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο αντί να εστιάζει στο πώς θα φτάσουμε σε μια συμφωνία για τους ομήρους» επέμεινε από την πλευρά του ο αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στη «Haaretz». «Καθιστά πιο δύσκολο το να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Ισραήλ» πρόσθεσε. Ο ίδιος επισήμανε ότι – παρά την ένταση μεταξύ των δύο ηγετών – οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βοηθήσουν το Ισραήλ απέναντι στα πιθανά αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει αμερικανική υποστήριξη για κινήσεις που θα μπορούσαν να διευρύνουν περαιτέρω το εύρος της σύγκρουσης.

Ο Νετανιάχου απάντησε, το βράδυ του Σαββάτου, στις αναφορές για τεταμένες συνομιλίες μεταξύ του ιδίου και του Μπάιντεν μέσω ενός δελτίου Τύπου που αποδόθηκε στο ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο και το οποίο ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει στην αμερικανική πολιτική και θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος, όπως ακριβώς περιμένει και από τους Αμερικανούς να μην παρεμβαίνουν στην ισραηλινή πολιτική». Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας έληξαν, την ίδια ημέρα, στο Κάιρο χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη. Αίσθηση έχει προκαλέσει ωστόσο και η δήλωση που είχε κάνει την Παρασκευή στη «Haaretz» ανώτερο μέλος της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, ότι οι επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας πιστεύουν πως ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ