Μια Κιβωτός του Νώε στη Σελήνη για να σώσει τα ζώα από την εξαφάνιση. Μοιάζει με σενάριο ταινίας. Δεν είναι. Αποτελεί μια σκέψη επιστημόνων που ήδη προκαλεί συζήτηση. Γίνεται; Αμερικανοί βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Smithsonian της Ουάσιγκτον το σχεδιάζουν καιρό τώρα. Η μανία του ανθρώπου, καταστροφές στη Γη, απροσδόκητες επιδημίες. Απειλές σοβαρές. Εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου δεν θα μεταφερθούν φυσικά στον δορυφόρο μας, αλλά θα δημιουργηθεί μια «τράπεζα γονιδίων». Θα είναι στο πρότυπο εκείνης για τα φυτά που υπάρχουν ήδη εδώ και 16 χρόνια στα νησιά Σβάλμπαρντ. Από εκείνη θα είναι δυνατό να αναπαράγουμε ακόμη και εξαφανισμένα είδη ζώων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός των άγριων ζώων έχει μειωθεί κατά 68% λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Επίσης, η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι πάνω από 27.000 είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
Η ιδέα είχε διατυπωθεί, πριν από δύο χρόνια, από μελετητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Τώρα κυκλοφόρησε εκ νέου από το επιστημονικό περιοδικό «BioScience». Οι συγγραφείς του το προχώρησαν, αλλά δεν μιλούν για «Κιβωτό». Δεν τους αρέσει. Προτιμούν το «αποθήκη βιοποικιλότητας», με αφετηρία το παράδειγμα της κρυοσυντήρησης ινοβλαστών από το Asterropteryx semipunctata στους -196 βαθμούς.
Θα χρησιμοποιηθούν οι ηφαιστειακοί σωλήνες του φεγγαριού για την προστασία των δειγμάτων από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και τους μετεωρίτες. Αυτή η φυσική βιοαποθήκη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καταφύγιο σε περίπτωση «Αρμαγεδδώνα» στα μέρη μας. Κρυογενετικά δείγματα DNA από περίπου 6,7 εκατομμύρια είδη της Γης θα είναι ασφαλή 384.400 χιλιόμετρα μακριά της.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 4,5% της επιφάνειας στον Νότιο Πόλο της Σελήνης διατηρείται πάντα μια θερμοκρασία ίση ή χαμηλότερη από -196°C, επομένως θα ήταν το ιδανικό μέρος. Συνεπώς δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια, όπως και στη Γη, για να προχωρήσει το έργο. Η υπόθεση αγγίζει την επιστημονική φαντασία: Θα μπορούσε να είναι η προηγμένη άκρη του μέλλοντος η εξαγωγή ειδών χερσαίων ζώων στον Αρη ή σε μακρινούς εξωηλιακούς πλανήτες για αποικισμό.
Καλό ακούγεται. Τα λεφτά ποιος θα τα βάλει; Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το Lunar Ark Project είναι απλώς μια θαυμάσια ιδέα και δεν υπεισέρχονται στο χρονοδιάγραμμα, στα ηθικά ζητήματα και στη χρηματοδότηση. Καταλήγουν λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Κάποιοι το έχουν προχωρήσει περισσότερο. Μια Κιβωτός του Νώε με ανθρώπους. Εξαιρετικά ελκυστική πρόταση. εχει γίνει και χολιγουντιανή επιτυχία («2012»). Ο Elon Musk και η SpaceX έχουν μιλήσει για την αποίκιση του αρη, με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας εκεί. Αρχικά πάντως ο άνθρωπος αναμένεται να επιστρέψει στη Σελήνη μέσω του προγράμματος «Artemis» της NASA. Κοντά στα εξήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή. Το ζήτημα πάντως είναι τι γίνεται με όλους εμάς στον δικό μας πλανήτη.