ΓΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ
Η κάθε πασοκική πλευρά ετοιμάζεται για το φθινόπωρο – και αυτό σημαίνει πως θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι σύμμαχοι που θεωρεί πως έχει εξακολουθούν να είναι δικοί του. Δύο πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Θράκη, εκεί όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται πολύ ισχυρός: ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας και ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής. Και βρέθηκαν και με έναν στρατηγικό παίκτη: τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος τους γνώρισε και τον γάτο του. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της μειονότητας που έχει το κόμμα – και ως εκ τούτου εσωκομματικά πολύτιμος.
ΓΕΥΜΑΤΑ
Είπαμε, η Κρήτη δεν είναι προνομιακή για κανέναν πέρα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι δεν θα επιχειρήσουν να κερδίσουν όσο περισσότερα γίνεται: την Κυριακή στις Αρχάνες ο Χάρης Δούκας γευμάτισε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αρχανών Μανώλη Κοκοσάλη. Αυτό δεν σημαίνει στήριξη – οι φήμες στο νησί λένε πως ο Αρναουτάκης στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο. Και το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων δεν μιλάει για στήριξη αλλά για ένα γεύμα στο οποίο ο Δούκας εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Αρναουτάκη και εκείνος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεκλογική εκστρατεία.
ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ειδική σημασία έχει φέτος η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη, όχι μόνο λόγω των εκλογών που θα καθορίσουν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Και επειδή στο κόμμα ξέρουν ότι η επέτειος είναι σημαδιακή, μαθαίνω πως ετοιμάζουν δύο ξεχωριστά events: μια συναυλία με τιμώμενο συνθέτη τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος έφυγε πέρυσι από τη ζωή και είναι ένας από τους «μεγάλους» που εκτιμάται ιδιαίτερα στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, και μια εκδήλωση όπου θα τιμηθούν όσοι υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη – και αν δεν βρίσκονται στη ζωή, θα τιμηθούν οι οικογένειές τους.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Τους το είπε ο Στέφανος Κασσελάκης πως θα τους ταράξει τις συνεδριάσεις –μόνο που κανείς δεν περίμενε πως εννοούσε ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Εν αναμονή της συζήτησης για τον Χρήστο Σπίρτζη, πάντως, στην οποία δήλωσε πως δεν θα παρευρεθεί, υπενθυμίζω τι προβλέπει το καταστατικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαγραφές: συστήνεται τριμελές γραφείο που προχωρά την προδικασία για το πειθαρχικό παράπτωμα, φέρνοντας ακόμα και μάρτυρες αν χρειάζεται. Ακολουθεί εισήγηση στην ολομέλεια της Επιτροπής και για να επικυρωθεί η διαγραφή, που είναι η ανώτατη ποινή, πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή δέκα μελών.