Σε μία έρευνα που αναμένεται να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα για την επίθεση στο Ισραήλ, ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως εννέα υπάλληλοι της UNRWA, «ενδέχεται» να εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένους υπαλλήλους της UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ. Οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με τους κατηγορούμενους, αν και ορισμένοι κατηγορούμενοι απάντησαν σε γραπτές ερωτήσεις.
Απολύθηκαν οι εννέα εργαζόμενοι
Ορισμένοι από τους εννέα είχαν απολυθεί τον Ιανουάριο, όταν το Ισραήλ προέβη στους ισχυρισμούς του. Άλλοι απολύθηκαν μετά τους νέους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν αυτή την άνοιξη, δήλωσε στο CNN η Τζουλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Το Γραφείο Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS) προχώρησε στη διερεύνηση συνολικά 19 υπαλλήλων που κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ ότι συμμετείχαν στην ένοπλη επίθεση της Χαμάς.
«Τα στοιχεία που έλαβε το OIOS έδειξαν ότι οι υπάλληλοι της UNRWA ενδέχεται να συμμετείχαν στις ένοπλες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023″, ανέφερε το OIOS σε ανακοίνωσή του. Σε εννέα άλλες περιπτώσεις, η OIOS δήλωσε ότι τα στοιχεία ήταν «ανεπαρκή» για να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά ότι «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εν ευθέτω χρόνω». Στην τελευταία περίπτωση, «το OIOS δεν έλαβε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς για την εμπλοκή του υπαλλήλου.»
Σε δήλωσή του στο X, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Nadav Shoshani, ανέφερε: «Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Nadav Shoshani, δήλωσε ότι: «9 από τους υπαλλήλους σας ενδέχεται να συμμετείχαν στη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα». «Ο οργανισμός «αρωγής» σας έχει πέσει επίσημα σε ένα νέο επίπεδο χαμηλής στάθμης και είναι καιρός ο κόσμος να δει το πραγματικό σας πρόσωπο».
.@UNRWA 9 of your employees might have participated in the largest massacre of Jews since the Holocaust.
And no, this isn’t evidence “fabricated” by us. This is straight from the @UN itself.
A UN investigation (yes, UN as in the the first two letters of UNRWA) has concluded…
— LTC Nadav Shoshani (@LTC_Shoshani) August 5, 2024
Περικοπή της χρηματοδότησης της UNRWA
Τον Ιανουάριο, η Ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε ορισμένα μέλη του προσωπικού της οργάνωσης για συμμετοχή στις επιθέσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τον Ιανουάριο ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNRWA για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία της, ούτε – σύμφωνα με την UNRWA – τα μοιράστηκε με την οργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, η UNWRA δήλωσε τον Ιανουάριο ότι είχε καταγγείλει τις συμβάσεις των κατηγορουμένων υπαλλήλων.
Κατόπιν τούτου, το Ισραήλ τον Φεβρουάριο έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με 12 υπαλλήλους τους οποίους κατηγορούσε, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους, των φωτογραφιών τους και του υποτιθέμενου ρόλου τους με τη Χαμάς. Οι πρόσθετες λεπτομέρειες περιλάμβαναν επίσης στιγμιότυπα οθόνης από δύο υπαλλήλους της UNWRA – έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν καθηγητή μαθηματικών – που σύμφωνα με το Ισραήλ βρίσκονταν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ισχυρισμοί οδήγησαν αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες-χορηγούς της UNRWA να αποσύρουν τη χρηματοδότηση από την υπηρεσία. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες επανέφεραν τη χρηματοδότησή τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες – ιστορικά ο μεγαλύτερος δωρητής της UNRWA – δεν το έκαναν. Το Ισραήλ κατηγόρησε και άλλους υπαλλήλους για ανάμειξη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του OIOS συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της έρευνάς τους και εξέτασαν τις πληροφορίες τους. Επίσης, εξέτασαν τις επικοινωνίες των υπαλλήλων της UNRWA και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. «Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια», δεν συναντήθηκαν με τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της UNRWA ή με μάρτυρες που επιβεβαίωσαν τα δεδομένα.
Λίγα λόγια για την UNRWA
Η UNRWA ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ ένα χρόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο οποίος σηματοδότησε τη δημιουργία του Ισραήλ και τον εκτοπισμό περισσότερων από 700.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους σε ένα γεγονός γνωστό από τους Παλαιστίνιους ως Νάκμπα (καταστροφή).
Ο οργανισμός παρέχει ένα ευρύ φάσμα βοήθειας και υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους. Αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων από 30.000 υπαλλήλων του σε όλη τη Μέση Ανατολή, και έχει γραφεία εκπροσώπησης στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.