Μάχη να παραμείνει στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής δίνει ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στη δυναμική που έχει αποκτήσει το Δημοκρατικό Κόμμα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις. Το πετυχαίνει – αλλά χάρη στα λάθη του. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ανησυχεί για το ντιμπέιτ με την αντίπαλό του, εξού και καταβάλλει προσπάθεια να το ματαιώσει ρίχνοντας την ευθύνη σε εκείνη. Ενώ λοιπόν το ντιμπέιτ είχε προγραμματιστεί να γίνει στο ABC News, ο Τραμπ πρότεινε να γίνει στο πολύ φιλικότερό του Fox News, με πρόσχημα ότι έχει κάνει μήνυση στο ABC. Η Κάμαλα απέρριψε την πρόταση.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, εμφανιζόμενος την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, απαξίωσε τους οικοδεσπότες του και αμφισβήτησε το κατά πόσον η Κάμαλα Χάρις είναι πράγματι μαύρη. «Τελικά είναι μαύρη ή Ινδή;» διερωτήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η είσοδος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στην προεδρική κούρσα εναντίον του πρώην προέδρου Τραμπ αναζωογόνησε σημαντικά τον πολιτικό ανταγωνισμό, δίνοντας στους Δημοκρατικούς μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις και μια τεράστια εισροή μετρητών και εθελοντών, αλλά δεν άλλαξε τα πάντα.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ατλάντα της Τζόρτζια

Ειδικοί επισημαίνουν ότι σε ένα έθνος άνω των 330 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εκλογές του 2024 – όπως και οι εκλογές του 2016 και του 2020 – θα κριθούν σχεδόν σίγουρα από έναν σχετικά μικρό αριθμό ψηφοφόρων σε μερικές κρίσιμες Πολιτείες που θα αναδειχθούν σε πραγματικά πεδία μάχης. Οταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε από τον Τραμπ το 2016, ήταν με λιγότερες από 80.000 ψήφους στο Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια μαζί. Ενώ και ο πρόεδρος Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ το 2020 για λιγότερες από 50.000 ψήφους σε Γουισκόνσιν, Αριζόνα και Τζόρτζια. Το γεγονός ότι η Χάρις έχοντας ξεκινήσει έναν αγώνα ταχύτητας μείωσε τη διαφορά με τον αντίπαλό της και συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα έχει προκαλέσει πάντως εκνευρισμό στον Ντόναλντ Τραμπ. Ενα επιπλέον στοιχείο είναι πως ξαφνικά ο Τραμπ είναι «ο γέρος στην κούρσα» κι αυτό συνιστά πηγή άγχους για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, που αναρωτήθηκε μέσω ανάρτησής του εάν ο ασθενής Μπάιντεν είχε πράγματι COVID-19 ή το επινόησε για να αποσυρθεί. «Ολόκληρη η εκστρατεία μας ήταν στραμμένη προς τον Μπάιντεν και τώρα πρέπει να την προσανατολίσουμε στη Χάρις» παραπονέθηκε σε πρόσφατη συγκέντρωση.

Επαφές

Η Κάμαλα Χάρις διοργάνωσε χθες συναντήσεις-συνεντεύξεις με τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουολς, τον γερουσιαστή Μαρκ Κέλι από την Αριζόνα και τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο στην κατοικία της στην Ουάσιγκτον DC, πριν λάβει την τελική της απόφαση για την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της. Είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον πρώην γενικό εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ, η δικηγορική εταιρεία του οποίου εξέτασε τα οικονομικά και το ιστορικό των πιθανών υποψηφίων. Αναπόφευκτα θεωρείται ότι η επιλογή της Χάρις επηρεάζει και τον μελλοντικό προσανατολισμό του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας τον συνυποψήφιό της στην πρώτη γραμμή για μελλοντικές αναμετρήσεις.

Ο Σαπίρο έχει δεχθεί έντονη κριτική από προοδευτικές οργανώσεις και φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές για την υποστήριξή του στο Ισραήλ και τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση των μεγάλων διαδηλώσεων στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που πυροδότησε ο πόλεμος στη Γάζα. Συνδικάτα επικρίνουν τον Κέλι θεωρώντας ότι αντιτίθεται στην προτεινόμενη νομοθεσία για την ενίσχυση της οργάνωσής τους. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, πάλι, είναι δημοφιλής μεταξύ των πιο προοδευτικών και νεανικών ομάδων λόγω των επιθέσεών του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.