Αυξάνονται οι ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να προετοιμάζονται για επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του.

Αξιωματούχοι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ είπαν στον Τζο Μπάιντεν και τη Καμάλα Χάρις ότι δεν είναι ακόμα σαφές το πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα «απαντήσουν» στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios και το Reuters.

Αν και χθες δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η επίθεση αναμένεται εντός 48 ωρών, σήμερα φαίνεται πως η εικόνα για τις κινήσεις του Ιράν δεν είναι τόσο καθαρή ούτε όσον αφορά τον χρόνο της επίθεσης ούτε τις λεπτομέρειές της.

Αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι δεν είναι σαφές ποιος θα επιτεθεί πρώτος – το Ιράν ή η Χεζμπολάχ – και τι είδους επίθεση θα είναι αυτή.

«Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ είναι ακόμη «έργο σε εξέλιξη» και αμφότεροι δεν έχουν αποφασίσει τι ακριβώς θέλουν να κάνουν», αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.

Χτύπημα σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εθνικής ασφαλείας, οι Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν για αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με ρουκέτες τη Δευτέρα από φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές στην αεροπορική βάση Al Asad στο Ιράκ.

«Συζήτησαν τα μέτρα που λαμβάνουμε για να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του προσωπικού μας με τρόπο και σε τόπο της επιλογής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο αναμένει περισσότερες επιθέσεις από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή τις επόμενες ημέρες και τόνισε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή κάνουν τις συμμαχικές στην Τεχεράνη οργανώσεις να αισθάνονται λιγότερο συγκρατημένες από το Ιράν να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις απ’ ό,τι τους τελευταίους μήνες.

Επικοινωνία Όστιν με Γκάλαντ

Εντωμεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε μόλις άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Όστιν επανέλαβε τη «δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν, τη λιβανέζικη Χιζμπολάχ και άλλες ομάδες πολιτοφυλακής που είναι συμμαχικές στο Ιράν».

Οι δυο τους συμφώνησαν επίσης ότι μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ νωρίτερα την Τρίτη «σηματοδότησε μια επικίνδυνη κλιμάκωση και κατέδειξε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».