Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο για το σχόλιο του Έλον Μασκ περί αναπόφευκτου εμφυλίου στη Βρετανία λόγω των ταραχών.

«Καμία δικαιολογία» δεν υπάρχει για τα σχόλια του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. «Αυτό που έχουμε δει σε αυτή τη χώρα είναι οργανωμένος τραμπουκισμός που δεν έχει θέση στους δρόμους μας ή στο διαδίκτυο» ανέφερε ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα.

Η βία προήλθε από μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν τη χώρα, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τα αισθήματα του Μασκ. «Μιλάμε για μια μειοψηφία τραμπούκων που δεν εκπροσωπούν τη Βρετανία…» είπε.

«Η κυβέρνηση συνεργάζεται με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διασφαλίσει ότι καταργούν το περιεχόμενο γρήγορα αλλά υπάρχουν περισσότερα που μπορούν και πρέπει να κάνουν», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολούθως, τόνισε ότι οι εταιρείες αυτές «έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών και το γεγονός ότι η εγκληματική δραστηριότητα δεν προωθείται στις πλατφόρμες τους. Έχουν ευθύνες για τις οποίες θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν».

Ο ίδιος ο Κιρ Στάρμερ, δε, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οποιοσδήποτε «ξεσηκώνει τη βία στο διαδίκτυο» θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου. Ο ιδιοκτήτης του X απάντησε το ίδιο βράδυ αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού για την προστασία των μουσουλμανικών κοινοτήτων και των τζαμιών. «Δεν πρέπει να ανησυχείτε για επιθέσεις σε *όλες* τις κοινότητες;» αναρωτήθηκε.

Η ελευθερία του… ακροδεξιού λόγου

Ο Μασκ είχε προχωρήσει στο εν λόγω σχόλιο περί εμφυλίου κάτω από ανάρτηση με βίντεο από τις ταραχές όπου χρήστρια έγραφε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι οι επιπτώσεις της μαζικής μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων».

Ο ίδιος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική ότι επέτρεψε σε ακροδεξιούς να κάνουν σχόλια στο X και να διαδώσουν fake news.

Υπενθυμίζεται ότι έχει επαναφέρει ακροδεξιούς λογαριασμούς στο Χ όπως αυτόν του βρετανού ακτιβιστή Τόμι Ρόμπινσον, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον.  Αυτό, λένε οι ειδικοί, έχει παίξει ρόλο στη διάδοση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Μάλιστα, την Κυριακή ο ακροδεξιός Ρόμπινσον, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στο εξωτερικό, δημοσίευσε πλάνα από την επίθεση στο ξενοδοχείο Rotherham στο X, λέγοντας: «Όταν οι Βρετανοί αγνοούνται και χαρακτηρίζονται ‘ακροδεξιοί’… κάτι πρέπει να συμβεί».

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία έχει κατακλυστεί από βίαιες αναταραχές σε πολλές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, με τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο μεταξύ των στόχων των ακροδεξιών διαδηλώσεων. Οι αναταραχές ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών σε επίθεση με μαχαίρι σε μάθημα χορού στο Σάουθπορτ την περασμένη Δευτέρα.