Οι ασιατικές μετοχές βρήκαν τον βηματισμό τους την Τρίτη, ανακάμπτοντας από παγκόσμιο ξεπούλημα τη Δευτέρα το οποίο πυροδοτήθηκε εν μέρει από τους φόβους ύφεσης στις ΗΠΑ, από μικρά αποτελέσματα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και λόγω του γεν. Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο άνω του 10% την Τρίτη, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα μονοήμερα τους κέρδη από τον Οκτώβριο του 2008. Αυτό ακολούθησε μια ιστορικά κακή μέρα για τις μετοχές παγκοσμίως τη Δευτέρα, όταν ο S&P 500 υποχώρησε έως και 4,25% εντός συνεδρίας πριν κλείσει κατά 3%.

Η αφήγηση που επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές μετοχών έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη και για ισχυρή ανάπτυξη έχει δώσει τη θέση της σε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, σε ανησυχίες σχετικά με τη δημιουργία εσόδων από τεχνητή νοημοσύνη και στον αυξανόμενο κίνδυνο σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Κατά την άποψή μας, παρά τα ασθενέστερα στοιχεία απασχόλησης, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν χαμηλοί. Βασικό σενάριο είναι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, με την ανάπτυξη να πέφτει ελαφρώς κάτω από την τάση του 2% και περαιτέρω συγκράτηση του πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για μια ύφεση είναι υπερβολικές.

Η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανέπαφη. Μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω πηγή αστάθειας. Στο βασικό αυτό σενάριο οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, αλλά αναμένουμε ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη θα αποδειχθούν τελικά αβάσιμες.

Φυσικά, πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποδειχτούν τα πράγματα χειρότερα από το βασικό μας σενάριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα περιμέναμε την απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω αδυναμίας στις καταναλωτικές δαπάνες και στις αγορές εργασίας, καθώς και πτώση σε επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Σε μια τέτοια περίπτωση βλέπουμε τον S&P 500 να πέφτει στις 4.200 μονάδες περίπου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 έχουμε επαναλάβει την ανάγκη επιλογής «ποιότητας» και σε ομόλογα και σε μετοχές. Με τους φόβους ύφεσης να αυξάνονται, η ποιότητα παραμένει βασικό θέμα. Στις μετοχές η ποιότητα είναι ένα επενδυτικό στυλ που έχει ιστορικά καλύτερες επιδόσεις συνολικά, αλλά με τις υψηλότερες σχετικές αποδόσεις να καταγράφονται κατά τη διάρκεια ύφεσης. Η διαφοροποίηση σε ποιοτικά ομόλογα, χρυσό και ελβετικό φράγκο είναι ένας καλός τρόπος για τους επενδυτές να απομονώσουν τα χαρτοφυλάκια έναντι περαιτέρω αστάθειας της αγοράς μετοχών. Το παρόν αποτελεί απόσπασμα από έκθεση της UBS προς τους πελάτες της

Οι Mark Haefele, Kiran Ganesh, David Lefkowitz, Christopher Swann, Vincent Heaney, Jon Gordon είναι αναλυτές της UBS