Συνεχείς κραδασμούς στο σύστημα Υγείας προκαλεί η έλλειψη παθολόγων, με αποτέλεσμα να επιχειρείται η κάλυψη των κενών (και) με «εντέλλεσθε», σε μία ύστατη προσπάθεια να μην προκύψει μπλακάουτ στις εφημερίες. Το τελευταίο επεισόδιο του ίδιου έργου – που σημειωτέον, επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι – εκτυλίχθηκε στις αρχές του μήνα στη βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων. Αναλυτικότερα και όπως καταγγέλλει η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδος τα νέα «εντέλλεσθε» μοιράστηκαν την περασμένη Παρασκευή σε συνολικά 10 παθολόγους του ΕΣΥ, οι οποίο εργάζονται σε νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, ώστε να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του παθολογικού τομέα στο νοσοκομείο Κιλκίς.
Η πρακτική μπάλωμα
Η ίδια δε πρακτική «μπάλωμα» ακολουθείται στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες, όπως προσθέτουν τα μέλη της Ενωσης, καθώς τα νευραλγικά κενά του συστήματος εντείνουν την ανάγκη άμεσων λύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα τέλη του περασμένου μήνα, η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιόνιων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας μετακίνησε παθολόγους από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων (το Πανεπιστημιακό και το Χατζηκώστα) στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πρέβεζας που επίσης… πάσχει από ελλείψεις.
Εντονη κριτική
Υπό τις εξελίξεις αυτές η Ενωση ασκεί έντονη κριτική υπογραμμίζοντας πως «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές εξουθενώνοντας τους παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά, απειλώντας τους ιδιώτες παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της συνταγματικότητας». Και παράλληλα προειδοποιούν πως τέτοιου είδους αποφάσεις «αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της παθολογίας ως ειδικότητας. Προκειμένου να υπάρχουν παθολόγοι σε αυτή τη χώρα, πρέπει να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά την απόκτηση αυτής και τουλάχιστον να διπλασιασθούν ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτιμάται πως τουλάχιστον το 30% των θέσεων στις παθολογικές κλινικές του ΕΣΥ είναι κενές, ενώ μόλις το 6% των αποφοίτων ιατρικών σχολών επιλέγουν ως ειδικότητα τη γενική ιατρική και την παθολογία, έναντι 26% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.