Έχουν περάσει 128 χρόνια από τους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όμως, φτάνοντας στο σήμερα και την 33η Ολυμπιάδα του Παρισιού, οι αξίες που πρέσβευε ανέκαθεν η συγκεκριμένη διοργάνωση, ήδη από τα αρχαία χρόνια, παραμένουν ακόμη ζωντανές, άσβεστες, αλλά και πιο επίκαιρες από ποτέ. Έτσι και αλλιώς, οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι απλώς ένας θεσμός, αλλά μία μεγάλη, παγκόσμια γιορτή ειρήνης και αδελφοσύνης, μία γιορτή που μέσω του αθλητισμού επιδιώκει έμπρακτα έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και συμπερίληψης, έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.
Μάλιστα, αυτά τα ιδεώδη ευθυγραμμίζουν και τη Visa, δηλαδή τον παγκόσμιο ηγέτη στις ψηφιακές πληρωμές, με το ζωντανό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθιστώντας την έναν περήφανο υποστηρικτή της διοργάνωσης από το 1986 και για τέσσερις δεκαετίες, καθώς και τον πρώτο παγκόσμιο χορηγό της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) το 2002. Η Visa έχει διαγράψει μία σπουδαία ιστορία στην παρουσίαση καινοτόμων λύσεων πληρωμών στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας λανσάρει σε προηγούμενες διοργανώσεις τις ανέπαφες πληρωμές, την τεχνολογία tokenization σε φορητές συσκευές και τα network tokens, αναβαθμίζοντας τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, προσφέροντας άνεση και ευελιξία στους θεατές.
Πιστεύοντας βαθιά στις πανανθρώπινα αξίες της διοργάνωσης, στηρίζοντας τη δυνατότητα κάθε αθλητή να αγωνίζεται με ίσους όρους, προωθώντας το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα είναι δύναμη και ότι ο αθλητισμός μπορεί να γεφυρώσει κάθε χάσμα μεταξύ των ανθρώπων, η Visa φέτος ζωντανεύει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στηρίζει αθλητές από όλο τον κόσμο, ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες, τους οποίους έχει συσπειρώσει στη λαμπερή, συμπεριληπτική Team Visa.
H Team Visa «αγκαλιάζει» και στηρίζει τη διαφορετικότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» μίας πολυετούς σύμπραξης, γυρίζουμε πίσω στο 2000 όπου ιδρύεται η Team Visa. Έκτοτε έχει ως στόχο να ενδυναμώνει τους αθλητές, προσφέροντας τους απαραίτητους πόρους, αλλά και την υποστήριξη που χρειάζονται σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους, ώστε να καταφέρουν να «ανθίσουν» προσωπικά και επαγγελματικά, να διαπρέψουν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το υπόβαθρό τους.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα Team Visa προσφέρει οικονομική ενίσχυση, στηρίζει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, παρέχει πολύτιμα εργαλεία χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και πόρους για την ψυχική υγεία και ευεξία. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει στηρίξει έμπρακτα περισσότερους από 600 αθλητές, ενώ στο ρόστερ του 13ου Team Visa ανήκουν 147 αθλητές, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η ομάδα εκπροσωπεί περισσότερες από 60 χώρες και 40 αθλήματα, εκ των οποίων τα 10 είναι Παραολυμπιακά.
Μεταξύ των αθλητών που ανήκουν στο ρόστερ της Team Visa και διαγωνίζονται στη φετινή Ολυμπιάδα είναι η «χρυσή» άλτρια Κατερίνα Στεφανίδη, ο πρωταθλητής Εμμανουήλ Καραλής που διακρίθηκε στην 4η θέση στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και ο «χάλκινος» παγκόσμιος παραποδηλάτης Νίκος Παπαγγελής που κατέκτησε την 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2020, ο οποίος δήλωσε πως, «η στήριξη της Visa στη διαδρομή μου για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ σημαντική. Η βοήθεια αυτή μου επιτρέπει να παραμείνω 100% συγκεντρωμένος στον στόχο μου και να αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητές μου».
Η Κατερίνα Στεφανίδη ξεκίνησε τη διεθνή της καριέρα στην ηλικία των 15 ετών, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 του 2005. Το 2016 ήρθε η πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μαζί με ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Τόκιο το 2020. Πρόκειται για μία αθλήτρια που ξεχωρίζει για την αποφασιστικότητα, τις αξιοσημείωτες επιτυχίες και το ήθος της που συνεχίζει να εμπνέει πολλούς άλλους αθλητές.
Ο Εμμανουήλ Καραλής μεγάλωσε σε μία αθλητική οικογένεια, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για πολλά αθλήματα, όμως η αγάπη του για το άλμα επί κοντώ τον κέρδισε. Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα στην καριέρα του ήταν ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το 2016, ενώ ακολούθησαν δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 και ένα Χάλκινο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2015. Αυτά ήταν μόνο η αρχή, τα πρώτα βήματα που δέκα χρόνια μετά τον έφεραν στο Παρίσι, με ένα ελληνικό ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ στα 5,82μ., το οποίο ξεπέρασε φτάνοντας τα 5.90μ. και χαρίζοντας στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο, δηλαδή το το 6ο μετάλλιο της Ελλάδας στη φετινή Ολυμπιάδα.
Το «ταξίδι» του Νίκου Παπαγγελή με τον αθλητικό ξεκινάει με τη συμμετοχή του σε έναν αγώνα ανοικτής θαλάσσης 1χλμ στη Βουλιαγμένη, αλλά το πάθος του ήταν τελικά το παρατρίαθλο και της παραποδηλασίας. Κάπως έτσι, το 2018 κερδίζει την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Δρόμου Para-Cycling της UCI στο Έμμεν στην Ολλανδία, καθώς και το πρώτο του διεθνές μετάλλιο. Πλέον, δεν βλέπει την ώρα να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο, δηλαδή την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο πλαίσιο της σύμπραξης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Visa πραγματοποίησε τη δράση Visa Olympic Games Park στο The Ellinikon Experience Park. Μέσα από αυτή τη δράση, μικροί και μεγάλοι ανακάλυψαν τον συναρπαστικό κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων, δοκιμάζοντας δωρεάν διαφορετικά αθλήματα όπως ο στίβος, τα εμπόδια, η τοξοβολία, το τάε κβον ντο, το άλμα εις ύψος, το άλμα εις μήκος και η ενόργανη γυμναστική, αθλητικές δραστηριότητες που διεύθυνε η ομάδα της αθλήτριας Βασιλικής Μιλλούση.