H υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ στην αρχή φαινόταν σαν αναγκαίο κακό: μια ενεργός πολιτικός στο πόδι ενός πολύ καλού προέδρου, του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λόγω ηλικίας δεν φαίνεται να έχει τα αυξημένα ρεφλέξ που απαιτεί ο ρόλος του. Η αντιπρόεδρος που δεν είχε φανεί ιδιαίτερα προβλημάτισε πολλούς με την υποψηφιότητά της. Εκτός των άλλων, θεωρήθηκε ότι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που εργάζεται περισσότερο για την κουλτούρα των ταυτοτήτων παρά για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων – ιδίως των εργαζομένων στις μεσοδυτικές πολιτείες, στους οποίους θεωρείται ότι έχει διείσδυση ο Τραμπ.

Η ανάγνωση εκείνη διαψεύστηκε. Ως υποψήφια των Δημοκρατικών, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδειξε ότι μπορεί να μετακινηθεί, πρεσβεύοντας την πολυπρισματική πολιτική που απαιτεί η υποψηφιότητά της.Κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις (εκμεταλλευόμενη τους μηχανισμούς της επικοινωνίας και μερίδα του Τύπου που τη στηρίζει) και μετέτρεψε μια σύγκρουση στην οποία ο Τραμπ υπερτερούσε σε αμφίρροπο αγώνα. Κινητοποίησε χορηγούς. Επανέφερε τον ενθουσιασμό στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Κέρδισε την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και του θεάματος, που επηρεάζουν αποφασιστικά ψηφοφόρους. Πηγαίνει καλά και στις δημοσκοπήσεις – έχει μάλιστα ιδιαίτερη διείσδυση στους νέους. Πήρε, δηλαδή, πάνω της το παιχνίδι.

Χθες, η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, καθηγητή λυκείου με στρατιωτική θητεία στην Εθνοφρουρά και καταγωγή από την αγροτική Αμερική.Οι λόγοι της συγκεκριμένης επιλογής είναι πολλοί. Κατά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε το προφίλ του ως κυβερνήτη και, ιδίως, η οικονομική του πολιτική, η θέσπιση ενός εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικών δαπανών. Επίσης, έχει παίξει ενεργό ρόλο στην προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.Ο Τιμ Γουόλς θεωρήθηκε ο αντι-Τζέιμς Βανς, το αντίπαλο δέος στον αντιπρόεδρο του Τραμπ. Ανθρωπος της βαθιάς Αμερικής, μπορεί να απευθυνθεί με άλλο τρόπο από τον (συγγραφέα) Βανς στους χιλμπίλι. Σε θεωρούμενους άξεστους, χοντροκομμένους επαρχιώτες, σε όσους δηλαδή έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση των μεσοδυτικών πολιτειών.

Με άλλα λόγια, ο Τιμ Γουόλς είναι ο άνθρωπος που κρίθηκε ότι έχει απήχηση στις μεσοδυτικές πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν – όπου το εκλογικό αποτέλεσμα αποβαίνει καθοριστικό για την εκλογή προέδρου.Είναι μετριοπαθής αλλά και προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Εχει κοινωνικό πρόγραμμα για τους ηττημένους της ζωής, ουσιαστικά δηλαδή απειλεί το μονοπώλιο που θεωρούνταν ότι διαθέτει ο Τραμπ. Ως κάτοχος όπλων, έπειτα από ένα αποτρόπαιο έγκλημα τοποθετήθηκε κατά της ελεύθερης οπλοκατοχής.Κι είναι οξύς και άμεσος εναντίον του Τραμπ χωρίς να απαντά με χυδαιότητα στη χυδαιότητα του αντιπάλου του – που χθες έσπευσε να τον αποκαλέσει εξτρεμιστή. Ως φαίνεται, το κατάλληλο αντίπαλο δέος.