Ο πρέσβης επί τιμή Αναστάσιος Μητσιάλης είχε τοποθετηθεί διοικητής του Αγίου Ορους τον Δεκέμβριο του 2023. Χθες, όμως, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών πως παραιτήθηκε και τη θέση του παίρνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Πηγές μου στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι λόγοι της παραίτησης είναι προσωπικοί – οπότε, εγώ δεν μπορώ παρά να σας το μεταφέρω. Φήμες, ωστόσο, λένε ότι οι σχέσεις του με τους αγιορείτες μοναχούς δεν ήταν ανέφελες. Πάντως, η επιλογή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας για το πόστο δεν είχε το στοιχείο της έκπληξης. Το λέω γιατί από το 2022 έως το 2023 εκείνος είχε διατελέσει σύμβουλος της κυβέρνησης «επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους» – το είχε μάλιστα ανακοινώσει ο ίδιος τον Μάρτιο του 2022 με ένα ποστ. Επίσης, η προσπάθειά του να πάρει την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου από το απόλυτο φαβορί, τον γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μουτζούρη, στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές για χάρη της ΝΔ εκτιμήθηκε – παρότι δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Εύσημα από ΣΥΡΙΖΑ σε Ράμμο

Στην Κουμουνδούρου διάβασαν με ικανοποίηση και τις 5.619 λέξεις του άρθρου του Χρήστου Ράμμου – για το οποίο σας έγραφα χθες. Και φυσικά εξέδωσαν μια ανακοίνωση για να τονίσουν τα σημεία που τους άρεσαν περισσότερο (μια και προσφέρονται για αντιπολιτευτικές επιθέσεις στην κυβέρνηση). Θα σας παραθέσω ένα μέρος της για να καταλάβετε. «Οσο για τους εισαγγελείς, που εκδίδουν νομότυπες μεν, πλην όμως όχι νόμιμες κατ’ ουσίαν διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, διευκρινίζει ότι δεν απαλλάσσονται των πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την αναζήτησή τους στο μέλλον, όταν θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα το κράτος δικαίου. Ο έλεγχος της νομιμότητας και η αιτιολόγηση αναδεικνύονται σε βασικά ζητήματα ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης από τον κ. Ράμμο, τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία προσπέρασε απροκάλυπτα, αρνούμενη την πρόταση των πέντε κομμάτων της Αντιπολίτευσης για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα κου Ζήση, μαζί με τη διαβίβαση του πορίσματος για το σκάνδαλο των υποκλοπών», γράφει ο συριζαίος συντάκτης του δελτίου Τύπου και κλείνει με έναν έπαινο στον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Σύμφωνα με την κατακλείδα: «επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πέραν της αδιαμφισβήτητης νομικής εμβρίθειας και κατάρτισης, λειτούργησε πάντοτε ως πραγματικός  θεματοφύλακας του Συντάγματος, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να του αφαιρέσει αρμοδιότητες, αλλάζοντας πραξικοπηματικά τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου».

Διαγραφή (;) μετά τον Αύγουστο

Τα μέλη της συριζαϊκής Επιτροπής Δεοντολογίας, του περιλάλητου Πειθαρχικού, δηλαδή, συναντήθηκαν χθες διαδικτυακά για να συζητήσουν το θέμα της διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη. Κάποια δραματική εξέλιξη δεν είχαμε: για την ουσία της υπόθεσης η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 23 Αυγούστου, όπου και πάλι ο Σπίρτζης θα κληθεί να δώσει το «παρών» (γραπτά ή όχι) και να καταθέσει την οπτική του. Για τη συμπεριφορά του προς την Επιτροπή ο Σπίρτζης δέχτηκε επίπληξη – να επισημάνω ότι του είχε ζητηθεί πριν από κανένα εικοσαήμερο να στείλει ένα γραπτό υπόμνημα σχετικά με την υπόθεση, τον έψαχναν και εκείνος το έστειλε προχθες, συνοδευμένο με τις γνωστές δημόσιες δηλώσεις. Οπότε, παραμείνετε συνδεδεμένοι μέχρι το τέλος Αυγούστου – «αν του το επιτρέψουν οι τηλεοπτικές του υποχρεώσεις», έλεγαν στην Κουμουνδούρου. Η διαδικασία διαγραφής, άλλωστε, είναι μακρά.

Γιατί έρχεται Αθήνα ο Βαρθολομαίος

Στην Αθήνα θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαθαίνω. Αφορμή μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιμβρίων υπό την αιγίδα του ιδίου, μια συναυλία που θα γίνει για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ιμβρου στις 29 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Παρεμπιπτόντως, μια κι αναφέρθηκα στον Πατριάρχη, να σας πω ότι στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσκεψη στο Φανάρι. Το καταθέτω στα πρακτικά επειδή οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει τον Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο και την ομογένεια. Οπότε, η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα ίσως αποδειχθεί ευκαιρία για να γίνει αυτή η κουβέντα. Θα έχει προηγηθεί, άλλωστε, κι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (στις 20 Σεπτεμβρίου).