Άδικος αποκλεισμός για την Εθνική πόλο ανδρών στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά. Η «γαλανόλευκη» ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κόντρα στη Σερβία, ωστόσο «πλάβι» δεν τα παράτησαν και με τον Μάντιτς, που πέτυχε πέντε γκολ, σε εξαιρετική μέρα έφτασαν στην ανατροπή λίγα λεπτά πριν από το φινάλε.

Η ελληνική ομάδα, που είχε ισοφαρίσει έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος με τον Βλαχόπουλο, δέχτηκε γκολ 2 δεύτερα πριν από τη λήξη και γνώρισε τον αποκλεισμό, από την δις «χρυσή» Ολυμπιονίκη και αποχαιρέτησε την προσπάθεια για ακόμη ένα μετάλλιο, μετά το ασημένιο στο Τόκιο.

Η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά και προηγήθηκε από πολύ νωρίς με τον Παπανικολάου (1-0) να σκοράρει από κοντά με γυριστό. Ο Ντέντοβιτς κέρδισε πέναλτι και ο Μάντιτς το εκμεταλλεύτηκε για να ισοφαρίσει (1-1), ενώ η Εθνική προηγήθηκε και πάλι με δυνατό σκαστό σουτ του Βλαχόπουλου. Η απάντηση ήταν άμεση για τους Σέρβους με τον Ράσοβιτς να εκτελεί από τη διαγώνιο τον Ζερδεβά (2-2), ενώ ο Φουντούλης εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαΐδης για το 3-2. Το πρώτο οκτάλεπτο έληξε 3-3 χάρη σε γκολ του Ράσοβιτς από την περιφέρεια.

Στη δεύτερη περίοδο, οι Σέρβοι πήραν το πρώτο τους προβάδισμα μετά από ωραία επίθεση και διαγώνιο σουτ του Μάντιτς (3-4), όμως ο Κώστας Κάκαρης απάντησε άμεσα μετά από εξίσου εντυπωσιακή κυκλοφορία (4-4). Η Σερβία εκμεταλλευόταν διαρκώς τον παίκτη παραπάνω και πέρασε ξανά μπροστά με τον Ράσοβιτς (4-5), όμως ο Παπαναστασίου έδωσε άμεσα απάντηση (5-5). Ο τρομερός Μάντιτς βρήκε για τρίτη φορά δίχτυα με δυνατό σουτ (5-6), με την Εθνική να χάνει ευκαιρίες να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο.

Ωστόσο, η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου δεν πανικοβλήθηκε και έφερε ξανά το ματς στα ίσα με το εύστοχο χτύπημα του Γενηδουνιά στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου (6-6), με τη συνέχεια να βρίσκει τους Έλληνες διεθνείς να χάνουν μεν την ευκαιρία για το προσπέρασμα με την απόκρουση του Φιλίποβιτς στην εκτέλεση πέναλτι του Φουντούλη αλλά να φτάνουν στο υπέρ τους 7-6 με υπομονή και επιμονή, χάρη σε εκπληκτικό σουτ του Σκουμπάκη από την περιφέρεια

Το γκολ αυτό «έβαλε φωτιά» στο παιχνίδι και στο τελευταίο δίλεπτο του τρίτου οκταλέπτου τα γκολ έπεφταν βροχή, με τους Σέρβους βρίσκουν δύο γκολ σε αυτό το διάστημα αλλά την Ελλάδα (9-8) να κρατάει την πρωτοπορία με τον συγκλονιστικό Σκουμπάκη που έφτασε τα τρία σερί γκολ.

Με το ματς να μπαίνει στην τελική ευθεία η αδρεναλίνη του φίλαθλου κοινού χτύπησε κόκκινο, με την Εθνική να βρίσκει σημαντικό γκολ στο ξεκίνημα του τέταρτου οκταλέπτου με τον Γκίλλα αλλά την αντίπαλό της να δείχνει άριστα αντανακλαστικά, φέρνοντας το ματς σε ισορροπία (10-10) στο 5:41 για το φινάλε. Ακολούθησαν ομηρικές μάχες και στις δύο πλευρές της πισίνας όπου οι άμυνες «νίκησαν» τις επιθέσεις, για να έρθει όμως ο Μάντιτς στο 2:33 για τη λήξη να νικήσει τον Ζερδεβά με άπιαστο αριστερό σουτ, πληγώνοντας έτσι την ελληνική άμυνα για πέμπτη φορά στο παιχνίδι (11-10).

Με 20» να απομένουν ο Θοδωρής Βλάχος πήρε τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση της Εθνικής και εκεί ο Άγγελος Βλαχόπουλος πήρε το κρίσιμο σουτ στα 6 δευτερόλεπτα για να νικήσει τον Φιλίποβιτς και να κάνει το 11-11 όμως εκεί όπου όλοι πανηγύριζαν για το τεράστιο αυτό γκολ που θα μας έστελνε στα πέναλτι, ήρθε η… ψυχρολουσία. Και αυτό γιατί ο Γιάκσιτς έκανε μακρινό σουτ από την περιφέρει στα 2» για το φινάλε, με τη μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι και να περνάει την τελική γραμμή, για να πάρουν τη νίκη οι Σέρβοι με 12-11 και μαζί το εισιτήριο για τον ημιτελικό.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 3-3, 2-3, 4-2, 2-4

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 3, Καλογερόπουλος, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 1, Αργυρόπουλος, Παπανικολάου 1, Κάκαρης 1, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος

ΣΕΡΒΙΑ (Ούρος Στεφάνοβιτς): Φιλίποβιτς, Μάντιτς 5, Στρ. Ράσοβιτς 2, Ραντζέλοβιτς, Τσουκ, Ντέντοβιτς, Ντράσοβιτς, Ν. Γιάκσιτς 1, Βίτσο 1, Ούμποβιτς, Π. Γιάκσιτς, Β. Ράσοβιτς 3, Μίσοβιτς