Εναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, έπειτα από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση πρωτοφανούς βιαιότητας και έντασης, που συνδυάζει τρία από τα πιο εκρηκτικά πολιτικά συστατικά: την ανασφάλεια, τη μετανάστευση και την Ακροδεξιά. Με αφορμή την ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών ηλικίας 6-9 χρόνων στο Σάουθπορτ ότι ο δράστης ήταν ένας ισλαμιστής που είχε φτάσει πέρυσι στη χώρα με πλοιάριο, Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία συνταράσσονται εδώ και οκτώ ημέρες από βίαια επεισόδια. Οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 6.200 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, έχουν ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 400 συλλήψεις. Η βρετανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ υποσχέθηκε χθες πως κάθε ταραξίας «θα βρει μια θέση στη φυλακή να τον περιμένει». Η ακροδεξιά βία όμως δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης: περισσότερες από 30 «διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Οι Αρχές αξιολογούσαν χθες ένα διαδικτυακό έγγραφο που παρέθετε στόχους – πολλοί από αυτούς σχετιζόμενοι με τη μετανάστευση και το άσυλο. Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση καλούνταν να αντιμετωπίσει τον Ιλον Μασκ.
Το ποστ για τον εμφύλιο
Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του Χ, που έχει πια δηλώσει δημόσια την προτίμησή του στον Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε το Σαββατοκύριακο να πάρει θέση και για τα τεκταινόμενα στη Βρετανία διαβεβαιώνοντας πως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Το ποστ του καταδικάστηκε φυσικά από το πρωθυπουργικό γραφείο του Στάρμερ, που σχολίασε πως «δεν υπάρχει δικαιολογία» για ένα τέτοιο σχόλιο. Ο Μασκ συνέχισε ωστόσο απτόητος: έκανε highlight μια ανάρτηση του βρετανού ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος ισχυριζόταν ότι «οι μουσουλμάνοι τρέχουν στους δρόμους ανενόχλητοι από την αστυνομία, επιτιθέμενοι σε κάθε μη μουσουλμάνο»· απάντησε με ένα θαυμαστικό σε μια άλλη ανάρτηση που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση «δίνει προτεραιότητα στα τζαμιά έναντι των μικρών Βρετανίδων σε μαθήματα χορού»· και το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας σε μια δήλωση του Στάρμερ, που ορκίστηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ανεχθεί επιθέσεις σε τεμένη ή μουσουλμανικές κοινότητες», κατηγόρησε ουσιαστικά τον βρετανό πρωθυπουργό ότι φοράει παρωπίδες. «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιθέσεις σε όλες τις κοινότητες;» ζήτησε να μάθει. Η αστυνόμευση των ταραχών «φαίνεται μονόπλευρη» αποφάνθηκε σε μια τρίτη ανάρτηση – αναπαράγοντας ουσιαστικά την άποψη του ακροδεξιού πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο ρόλος των σόσιαλ μίντια
Ο ρόλος που διαδραματίζει ο Μασκ είναι ωστόσο πολύ μεγαλύτερος. Η πλατφόρμα που του ανήκει είναι η μόνη που έχει επαναφέρει τον λογαριασμό του Ρόμπινσον, του φυγόδικου ιδρυτή της ακροδεξιάς οργάνωσης English Defence League, ο οποίος σύμφωνα με την «Guardian» και τη «Cyprus Mail» κάνει επί του παρόντος διακοπές στα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Η κυβέρνηση Στάρμερ διαμαρτύρεται εντόνως για τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την υποκίνηση σε μίσος και την παραπληροφόρηση οι γίγαντες των σόσιαλ μίντια, με πρώτο και καλύτερο το X. Οπως σημειώνει ωστόσο χαρακτηριστικά το «Politico», πέρα από το να τσακώνεται με τον Μασκ, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, τουλάχιστον όχι ακόμα: ο βρετανικός Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να «αναλαμβάνουν σθεναρή δράση» έναντι του παράνομου περιεχομένου, τιμωρώντας τες σε αντίθετη περίπτωση με πρόστιμα έως και 18 εκατομμυρίων στερλινών ή 10% των παγκόσμιων εσόδων τους, όποιο ποσό είναι υψηλότερο, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024.