Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην Ισπανία. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη χώρα αν και βρίσκεται αντιμέτωπος με άμεση σύλληψη «κουβαλώντας» την ευθύνη για την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το 2017.

Παρά την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου αμνηστίας τον περασμένο Μάιο το ένταλμα σύλληψής του παραμένει ενεργό με την πρόθεσή του να επιστρέψει να προκαλεί πολιτικό σεισμό.

Ο αυτονομιστής ηγέτης επανέλαβε ότι το ταξίδι στην πατρίδα του ήταν η τελευταία του επιλογή για να προσπαθήσει να αποφύγει αυτό που χαρακτήρισε μια φιλο-ισπανική περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία, η οποία πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα. Σκοπεύει – άγνωστο πως- να παρευρεθεί στο καταλανικό κοινοβούλιο όταν αυτό ψηφίσει τον νέο περιφερειακό πρόεδρο την Πέμπτη (08/08).

Οι αναρτήσεις του Πουτζντεμόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μία ημέρα πριν τη ψηφοφορία βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιοποιήσει το σχέδιό του, λέγοντας για την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο: «Πρέπει να είμαι εκεί και θέλω να είμαι εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα το ταξίδι της επιστροφής από την εξορία».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανήρτησε μια τρισέλιδη επιστολή στην οποία ανέφερε ότι μετά από επτά χρόνια εξορίας στο Βέλγιο και τη Γαλλία, θα επιστρέψει άμεσα στην πατρίδα του για να «σταθεί εμπόδιο στην ισπανική καταστολή».

Έλεγχοι παντού

Η Mossos d’Esquadra – η αυτόνομη αστυνομική δύναμη της Καταλονίας – έχει αναλάβει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Το σχέδιο για να αποτραπεί η είσοδος του Πουτζντεμόν στο κοινοβούλιο λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Σύμφωνα με το POLITICO στο νεοκλασικό παλάτι του καταλανικού κοινοβουλίου μόνο μία είσοδος στο πάρκο θα είναι ανοιχτή και μόνο τα διαπιστευμένα μέλη του κοινοβουλίου και το προσωπικό τους θα επιτρέπεται να εισέρχονται.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφαλείας, η αστυνομία διενεργεί επίσης έρευνα αίθουσα προς αίθουσα στο κοινοβούλιο. Επίσης η καταλανική αστυνομία διεξάγει έρευνες ακόμα και στο υπόγειο του σχεδόν 400 ετών κτιρίου του καταλανικού κοινοβουλίου για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν κρύβεται εκεί κάτω.

Έχουν επίσης κάνει έρευνες στους υπονόμους και οι πράκτορες σφράγισαν μια πόρτα που συνδέει το κοινοβούλιο με τον ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης, ο οποίος περιβάλλει το κτίριο από τρεις πλευρές.

Ήλπιζε σε θριαμβευτική επιστροφή

Ο Πουτζντεμόν αντιμετωπίζει άμεση σύλληψη εάν επιστρέψει στη χώρα από την οποία έφυγε τον Οκτώβριο του 2017. Ταξίδεψε στο Βέλγιο τρεις ημέρες μετά την αποτυχημένη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας για να αποφύγει τη φυλάκιση. Το αποτυχημένο δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα πολυήμερες διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και πολιτικών συναδέλφων του.

Ο αυτονομιστής πολιτικός αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ελπίζοντας να πραγματοποιήσει μια θριαμβευτική επιστροφή στην περιοχή από την οποία είχε φύγει επτά χρόνια νωρίτερα. Όμως ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Σαλβαδόρ Ίλα, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και την περασμένη εβδομάδα έκλεισε μια συμφωνία που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.