Τζένιφερ Τζέικομπς

Εσπασε το εμπάργκο και απολύθηκε

Η απόλυση της δημοσιογράφου Τζένιφερ Τζέικομπς από το Bloomberg News επειδή έσπασε το εμπάργκο και έδωσε την είδηση για την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στην οποία περιλαμβανόταν και ο Ιβαν Γκέρσκοβιτς της «WSJ», ανοίγει ένα μεγάλο θέμα για τον χειρισμό τέτοιων θεμάτων και το κατά πόσο τίθενται σε κίνδυνο λεπτές συμφωνίες ακόμη και μεταξύ διεθνών εχθρών. Την ώρα που όλα τα άλλα Μέσα τήρησαν τη συμφωνία και δημοσίευσαν ταυτόχρονα την είδηση, η Τζέικομπς είχε ήδη μεταδώσει ότι οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι είχαν αναχωρήσει προς τους προορισμούς τους εκτός Ρωσίας, οδηγώντας σε παροξυσμό κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε αμηχανία τα άλλα Μέσα. Μάλιστα αλάτι στην πληγή έριξε ανάρτηση της συντάκτριας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την καριέρα της το γεγονός ότι βοήθησε να ανακοινωθεί αυτή η είδηση. Ακολούθως ο αρχισυντάκτης του Bloomberg αναγνώρισε ως σοβαρό λάθος την παραβίαση του εμπάργκο και ανέφερε πως ελήφθησαν «πειθαρχικά μέτρα εναντίον των εμπλεκομένων».

Ιλια Γιασίν

Θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία

Στη Ρωσία λέει ότι θέλει να επιστρέψει ο Ιλια Γιασίν, ο ρώσος αντιφρονών που απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ανταλλαγής κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο πίεσε τη Γερμανία να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ. Η τοποθέτησή του αυτή έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες πολλών άλλων απελευθερωθέντων κρατουμένων ότι απομακρύνθηκαν από τη Ρωσία εν αγνοία τους, κάτι που ερμηνεύεται και ως πιθανότητα ο Πούτιν να «αξιοποίησε» την ανταλλαγή ακόμη και ως βολική ευκαιρία για να απαλλαγεί από μερικούς από τους πιο επίμονους επικριτές του. Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αντιμετωπίστηκε ως επιτυχία από τους Δυτικούς, αλλά φαίνεται πως άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στους απελευθερωμένους αντιφρονούντες. Ο Γιασίν επιμένει ότι αποκλείστηκε παρά τη θέλησή του και λέει πως είναι ελεύθερος άνθρωπος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «πετάξει» σε όποιον προορισμό επιλέξει. Εξέτιε ποινή οκτώμισι ετών επειδή κατήγγειλε «τα εγκλήματα πολέμου της Μόσχας» στην Ουκρανία.

Μοχάμεντ Γιουνούς

Στο «τιμόνι» του Μπανγκλαντές

Επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές συμφώνησε να αναλάβει ο Μοχάμεντ Γιουνούς, πρωτοπόρος του κινήματος της μικροπίστωσης και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, αποδεχόμενος αίτημα των φοιτητών που ηγήθηκαν του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Πολιτικός εχθρός της Σέιχ Χασίνα, γνωστός ως «τραπεζίτης των φτωχών», ο Γιουνούς και η Grameen Bank που ίδρυσε το 1983 τιμήθηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης το 2006 διότι βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια με την παροχή μικρών δανείων ύψους κάτω των 100 δολαρίων προς φτωχούς αγρότες που δεν είχαν πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες. Εκτοτε, το μοντέλο αυτό των μικροπιστώσεων έχει γίνει πηγή έμπνευσης για την εκπόνηση αντίστοιχων προγραμμάτων στον κόσμο, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Grameen America. Στα 84 χρόνια του σήμερα ο Γιουνούς είχε στο παρελθόν πολιτικές φιλοδοξίες και ίδρυσε κόμμα το 2007 προσκρούοντας στην αντίδραση της Χασίνα.