Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που είναι σε εξέλιξη τώρα στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, πρόκειται για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων και των ισχυρών ανέμων, ενώ το γεγονός ότι καίγονται ελιές δυσχεραίνει την κατάσβεση.

Όπως σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, «όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά».

Σύμφωνα με το neakriti.gr, έχουν αναζωπυρωθεί οι εστίες της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες στις περιοχές Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις – και από την Αθήνα – ενώ σηκώθηκαν και τέσσερα εναέρια μέσα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Στο Αμάρι Ρεθύμνου οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις (228 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 δασοκομάντος, που μετέβησαν χθες αεροπορικώς από Αθήνα, 47 οχήματα και από αέρος 13 εναέρια μέσα, 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα

Βίντεο του in από τη φωτιά στο Ρέθυμνο

Ηχεί διαρκώς το 112

Λίγο μετά τις 12 στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία και νέο μήνυμα 112 προς τους πολίτες, στο οποίο αναφέρεται ότι «αν βρίσκεστε στις περιοχές Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρη Ρεθύμνου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αργότερα εστάλησαν άλλα δύο 112 για εκκένωση των κατοίκων που βρίσκονται στην περιοχή Αποδούλου προς Φουρφουρά (12:39) και για όσους βρίσκονται στην περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες (12:50).

Ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις

Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν πολλές μικρές και διάσπαρτες εστίες χωρίς κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις που παρέμεναν στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν με εντατικούς ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου είναι αιτίες για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μισή πυροσβεστική δύναμη της Κρήτης βρίσκεται επιτόπου, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν και δυνάμεις από την Αθήνα.

Έπειτα από την ολονύχτια επιχείρηση 250 περίπου πυροσβεστών που έδιναν μάχη με τις φλόγες εστία-εστία, η εικόνα το πρωί της Πέμπτης ήταν σαφώς καλύτερη από το βράδυ, μέχρι που κάποιες εστίες φούντωσαν ξανά.

Όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σημείωσε ότι «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες» και ότι «όλη τη νύχτα η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές αλλά είχαμε την αναζωπύρωση στην Ορνέ και τώρα «ξανά αναζωπυρώθηκε προς την Αγία Παρασκευή».

Όπως εξήγησε, στην περιοχή «φυσάει και όσο καίνε οι ελιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά», ενώ τόνισε ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα διότι έχουμε διαρκώς αναζωπυρώσεις.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη εκτίμηση της ζημιάς, όμως η καταστροφή είναι τεράστια σε ελαιόδεντρα. Ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια και ζώα, μόνο ελαιόδεντρα και χέρσες εκτάσεις. Το μέτωπο τώρα είναι στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, που λόγω του αέρα μπορεί να πάει και προς Άγιο Βασίλειο».