Για τους ποδοσφαιριστές ή τους ναυαγοσώστες τα σορτς είναι μέρος της δουλειάς τους, αναγκαίος ενδυματολογικός κώδικας με πρακτικές προεκτάσεις. Αυτή όμως η στιλιστική πρακτική όμως φαίνεται να εισβάλει σε γραφεία και συμβούλια εταιρειών. Έχει υποστηρικτές και αναμφίλεκτα πολέμιους…

Τώρα, η αυξανόμενη συχνότητα και η διάρκεια κυμάτων καύσωνα ωθεί πολλούς επαγγελματίες και εργασζόμενους να φορούν σορτς τις καθημερινές στην εργασία τους. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτό που φορούν οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχει σημασία εφόσον είναι παραγωγικοί.

Σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll, που επικαλείται η The Wall Street Journal, η οποία αναδεικνύει το θέμα, ο αριθμός διευθυντών προσλήψεων στις ΗΠΑ που θεωρούν σημαντικό να έχουν κατευθυντήριες γραμμές ενδυματολογικού κώδικα μειώθηκε στο 31%, από 49% πέντε χρόνια πριν.

Σε άλλη έρευνα, σε δείγμα άνω των 1.000 εργαζομένων στις ΗΠΑ, περίπου το 1/3 είπε ότι η τήρηση ενός κώδικα ενδυμασίας ήταν σημαντική, από σχεδόν τα 2/3 πριν από πέντε χρόνια.

Πολλές εταιρίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την χαλαρότητα. Πρόσφατα, το Vogue έκανε λόγο για βερμούδες που είναι «πιο άνετες και πιο δροσερές από ένα παντελόνι στη ζέστη, αλλά και πάλι αρκετά κατάλληλες για τα περισσότερα γραφεία».

Πρόκειται όμως για μια τάση που αφορά και τους άνδρες.

Το ανδρικό αμερικανικό περιοδικό ΤζιΚιού, χαρακτήρισε στο τεύχος Ιουνίου, τα μοντέρνα σορτς ως μία από τις επτά «κόκκινες τάσεις του καλοκαιριού».

Όπως αναρωτήθηκε ένας Αμερικανός μεσίτης αγοραπωλησιών, «οι κυρίες στο γραφείο έχουν πάντα την επιλογή να φορούν παντελόνια, φούστες, φορέματα, αλλά οι άντρες πρέπει πάντα να φορούν παντελόνια», οπότε «γιατί δεν μπορούν και οι άνδρες να έχουν αυτή την επιλογή;».

Σορτς στο γραφείο;… «Ναυαγωσώστες είστε;»

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι σχετικοί αυτή την τάση για… περισσότερο δέρμα εκτεθειμένο στα γραφεία.

Ο Τιμ Γκαν, ο απαιτητικός Αμερικανός συγγραφέας μόδας και ακαδημαϊκός, τονίζει πως τα σορτς δεν κάνουν για γραφεία «εκτός κι αν είσαι ναυαγοσώστης ή εργάζεσαι γύρω από μια πισίνα ή παραλία, απλά αισθάνομαι ότι δεν είναι σωστό».

Δεν τον νοιάζει αν τα σορτς είναι «προσαρμοσμένα» ή «κομψά», κοροϊδεύοντας, «είναι ακόμα σορτς». Έτσι, το επιχείρημα άνεσης δεν συγκινεί ούτε τον Gunn.

«Υποθέτω ότι τα γραφεία σας είναι κλιματιζόμενα; Ναί; Έτσι, όλη η πτυχή της θερμότητας για μένα φεύγει», είπε, προσθέτοντας ότι τα ρούχα είναι επίσης θέμα σεβασμού.

«Κι αν εμφανιστεί το αφεντικό;» αυτός είπε. «Όταν θα περιηγηθείτε στον κόσμο, τραβήξτε τον μαζί».

Τα σορτς είναι δύσκολα, σύμφωνα με τους ειδικούς του ανθρώπινου δυναμικού, επειδή τώρα υπάρχουν μοντέρνα σορτς για γυναίκες με σακάκια που μοιάζουν με κοστούμι.

«Λοιπόν, είναι αποδεκτό όταν ένας άντρας μπαίνει με ένα σορτς;» είπε ο Robyn Hopper, σύμβουλος γνώσης στο SHRM, μια εμπορική ομάδα για επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού. «Είναι πραγματικά ανάμεικτα συναισθήματα».

Πολλοί υπάλληλοι θεωρούν ότι είναι λάθος να φοράει κάποιος σορτς, ακόμα και αν το αφεντικό του δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Οι στυλίστες που δίνουν λύσεις

Οι επαγγελματίες στυλίστες γενικά αποδοκιμάζουν τα σορτς στο γραφείο. Οι γυναίκες που μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν σορτς θα πρέπει να επιλέξουν πιο μακρύτερες, προσαρμοσμένες εκδοχές που θα φαίνονται πιο εκλεπτυσμένες, είπε η Naina Singla, στην Ουάσιγκτον, που αναλαμβάνει το ντύσιμο γυναικών στελεχών.

«Όχι δυνατά εμπριμέ ή σχέδια», είπε. Ο συνδυασμός με ένα πουκάμισο με κουμπιά ή ασορτί ζιβάγκο μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείχθεί το σορτς.

Για τους άνδρες, «όχι αθλητικά σορτς, χωρίς τσέπες (cargo) και απολύτως περισσότερο από 5 εκ. πάνω από το γόνατο», λέει η Τζούλι Ράθ, πρόεδρος της Rath & Co. Men’s Style Consulting.

Συνδυάζοντας σορτς με ένα πουκάμισο με γιακά και παπούτσια κλειστά μπροστά τα βοηθά να δείχνουν πιο επαγγελματικά.