Μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο δημοτικό τέλος μπλοκάρουν σήμερα την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο. Ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην εξόφληση του χρέους που έχει στον δήμο δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα επειδή θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για την εξόφληση της οφειλής. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ καθυστερεί αρκετά, αφού η επικοινωνία μεταξύ των φορέων γίνεται μέσω επιστολών.

Η ταλαιπωρία αυτή τελειώνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, καθώς οι πολίτες μόλις τακτοποιούν τα χρέη τους στον δήμο ή την Περιφέρεια θα μπορούν να λάβουν άμεσα το πιστοποιητικό το οποίο είναι απαραίτητο στις συναλλαγές τους. Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Σεπτεμβρίου η Φορολογική Διοίκηση θα ενημερώνεται ψηφιακά για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογουμένους που έχουν (ή εξοφλούν αντίστοιχα) ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμους και Περιφέρειες.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους δήμους / Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, για όσους δημιουργούν χρέη στους δήμους ή τις περιφέρειες η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται ψηφιακά και θα «μπλοκάρει» την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.

3+1 αλλαγές

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

1 Ο φορολογούμενος δύναται να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και 2 μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.

2 Η Φορολογική Διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.

3 Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη Αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η Αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.

4 Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα. Η Φορολογική Διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.