Tελικά η επίλυση του προβλήματος που λέγεται ακρίβεια ήταν πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι νομίζαμε. Δεν χρειάζονταν ούτε τα ηρωικά διαγγέλματα του Πρωθυπουργού ούτε οι επιτόπιοι έλεγχοι του Αδωνη στα σουπερμάρκετ. Ηταν αρκετές οι παρεμβάσεις δύο μελών της κυβέρνησης για να καταλάβουμε, πρώτον, ότι αδίκως γκρινιάζουμε και, δεύτερον, ότι το πρόβλημα δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά δικό μας.
Η μία είναι η Σοφία Βούλτεψη. Πρώτα απ’όλα είναι λάθος να μιλάμε για ακρίβεια, είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο OPEN. Να, εκείνη βρέθηκε πρόσφατα σε ένα εστιατόριο στο Βερολίνο, όχι τίποτα ακριβό, και το σνίτσελ, όχι κάνα μεγάλο κομμάτι, περίπου τόσο, έκανε 32 ευρώ. Εδώ τρως και με τα μισά λεφτά. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό, φταίνε οι πόλεμοι κ.λπ., αλλά στην Ελλάδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Την άκουγε ο δύστυχος ο Παραστατίδης και τα είχε χαμένα που στο ΠΑΣΟΚ είχαν πέσει τόσο έξω.
Η υφυπουργός παραδέχθηκε, βέβαια, ότι τα εισιτήρια για τα νησιά είναι ακριβά. Αλλά γιατί να πάμε στα νησιά, που υποφέρουν κι από λειψυδρία; Δεν έχουμε χωριά, όπου υπάρχει πάντα ένα παλιό οικογενειακό σπίτι να μας φιλοξενήσει; Κι αν δεν έχουμε χωριά, δεν μπορούμε πάντα να πάμε στην ενδοχώρα; Κι αν δεν θέλουμε να μετακινηθούμε ούτε με το αυτοκίνητο και να καταναλώσουμε βενζίνη, δεν μπορούμε να μείνουμε σπιτάκι μας με το αιρκοντίσιον; Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν διεξόδους, τόνισε. Πάντα προσαρμόζονται.
Το άλλο κυβερνητικό στέλεχος είναι ο Κώστας Τσιάρας. Οπως προειδοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο να τον περάσουμε χωρίς αρνί. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο άνθρωπος δεν μιλούσε για την ακρίβεια, αλλά για την επιδημία πανώλης. Επίσης, το αρνί δεν το λες κι απαραίτητο στο τραπέζι μας αυτές τις μέρες, που κάνει και ζέστη, για άλλο λόγο αποκαλούν τον Δεκαπενταύγουστο «Πάσχα του καλοκαιριού». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός έδωσε άθελά του μια διέξοδο. Καθώς δεν είμαστε σίγουροι πόσο κάνει στο Βερολίνο ένα κομμάτι αρνί, περίπου τόσο, ώστε να καταλάβουμε ότι είναι πολύ φτηνότερο στην Ελλάδα και να το φάμε χωρίς ενοχές, ας το αποφύγουμε τελείως. Ετσι κι αλλιώς κάνουμε νηστεία με βάση την παράδοση από την 1η ως τις 14 Αυγούστου, ας την παρατείνουμε φέτος για μια μέρα ακόμη, δεν χάλασε ο κόσμος.
Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν διεξόδους. Χρειάζεται ελαστικότητα, καλή διάθεση και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Χρειάζεται αντίσταση στους μύθους, όπως η ακρίβεια ή οι διακοπές. Χρειάζεται ανοιχτό μυαλό: «όλες οι χώρες έχουν φτωχούς», είπε η υφυπουργός. Χρειάζεται τέλος προσοχή για να μην πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης: καλά, δεν καταλαβαίνουμε ότι οι γκρίνιες για την ακρίβεια είναι ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεχάσουμε τις πισίνες και τον Πολάκη;