Παρότι οι δύο τελευταίες νύχτες στη Βρετανία ήταν πιο ήσυχες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα αναπτυχθούν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, καθώς περιμένει να δει αν τα χειρότερα έχουν τελειώσει και το ρατσιστικό μένος των ακροδεξιών, που βρήκε την ευκαρία να ξεσπάσει με αφορμή τις τραγικές δολοφονίες των κοριτσιών στο Σάουθπορτ, θα κοπάσει.

Ο Γκάβιν Στέφενς, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας, δήλωσε πως «αΑν και οι δύο προηγούμενες νύχτες ήταν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τις τρομακτικές σκηνές της προηγούμενης εβδομάδας και μπορεί να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ήσυχοι».

«Χιλιάδες ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή, και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, να συλλέγουμε και να επανεξετάζουμε πληροφορίες για να διασφαλίσουμε ότι οι αστυνομικοί μας βρίσκονται εκεί όπου πρέπει να είναι, προκειμένου να διατηρήσουν τις κοινότητες ασφαλείς», σημείωσε.

Και προειδοποίησε: «Το μήνυμά μας προς όσους εμπλέκονται στη βία είναι ότι συνεχίζουμε να ‘χτενίζουμε’ χιλιάδες εικόνες και βίντεο τους για να σας βρούμε».

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται το αρχηγείο της αστυνομίας στο Lambeth

Ο Στίβεν Πάρκινσον, διευθυντής της Δημόσιας Δίωξης, ανέφερε στον Guardian ότι «περισσότεροι από 100 επιπλέον εισαγγελείς της CPS είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν γρήγορα στις αναδυόμενες απαιτήσεις για αποφάσεις και συμβουλές».

«Αντιλαμβανόμαστε τον αποτρεπτικό αντίκτυπο μιας ταχείας και ισχυρής αντίδρασης από την επιβολή του νόμου. Στόχος μας είναι να λαμβάνουμε άμεσες αποφάσεις απαγγελίας κατηγοριών, όπου μπορούμε, ώστε τα δικαστήρια να μπορούν να επιβάλλουν ποινές εντός ημερών. Η συμβουλή μου σε όποιον σκέφτεται να λάβει μέρος σε βίαιη διατάραξη: μην το κάνετε! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συλληφθείτε, θα καταδικαστείτε και πιθανότατα θα φυλακιστείτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας εξέδωσε νέα στοιχεία σχετικά με όσους προσέρχονται στα δικαστήρια, μετά την ακροδεξιά βία που εκδηλώθηκε σε όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 154 άτομα βρέθηκαν στο δικαστήριο, 118 προφυλακίστηκαν και 56 καταδικάστηκαν ή αναμένουν την ποινή τους.

Περισσότερα από 130 δικηγορικά γραφεία, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους πρόσφυγες κάλεσαν το υπουργείο Εσωτερικών να αναστείλει αμέσως την αναφορά των εγγυήσεων για χιλιάδες αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών, πολλοί αιτούντες άσυλο στη Βρετανία, όπως και άλλοι μετανάστες, πρέπει να προσέρχονται τακτικά σε κέντρα αναφοράς του υπουργείου ή σε αστυνομικά τμήματα για να αποδείξουν ότι δεν έχουν διαφύγει.

Ωστόσο, 137 οργανώσεις, που υποστηρίζουν τους αιτούντες άσυλο, λένε ότι αυτή τη στιγμή η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων που περιμένουν στην ουρά έξω από αυτά τα κέντρα θα μπορούσε να τους καταστήσει στόχο για την ακροδεξιά. Προτρέπουν το υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει την αυτοπρόσωπη αναφορά με τηλεφωνική, ιδίως επειδή το ποσοστό διαφυγής για την ομάδα αυτή είναι χαμηλότερο από 5%.

«Οι συλλήψεις θα συνεχιστούν επί μήνες – Είναι αναπόφευκτο»

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC), Γκάβιν Στέφενς, όταν ρωτήθηκε σε ενημέρωση δημοσιογράφων για πόσο καιρό θα συνεχίσουν να γίνονται συλλήψεις: «Νομίζω ότι οι μήνες είναι μάλλον αναπόφευκτοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να έχουμε κάποιον που δεν έχει ταυτοποιηθεί, δεν είναι στο σύστημά μας, οπότε δεν έχει εμφανιστεί στον έλεγχο αναγνώρισης και κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να τον αναγνωρίσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα – μερικές εβδομάδες αργότερα – να καταλήξουμε να συλλάβουμε κάποιον που έχει αναγνωριστεί και στο τηλέφωνό του υπάρχει μια φωτογραφία του συντρόφου του, με τον οποίο ήταν μαζί. Μπορεί να περάσουν μήνες – αυτό δεν θα μας εμποδίσει να ασχοληθούμε με αυτό, όταν το έχουμε. Και πάλι θα καταλήξουν να ερευνηθούν και να συλληφθούν», ξεκαθάρισε.

Πρώην δημοτικός σύμβουλος των Εργατικών κατηγορείται για ενθάρρυνση βίας

Εν τω μεταξύ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος των Εργατικών, Ρίκι Τζόουνς, 57 ετών, αντιμετωπίζει μία κατηγορία ενθάρρυνσης βίας κατά των ακροδεξιών, αφού βιντεοσκοπήθηκε να απευθύνεται σε πλήθος αντιρατσιστών στο Γουόλθαμστοου, ανακοίνωσε η βρετανική Εισαγγελία.

Ο Τζόουνς βιντεοσκοπήθηκε να απευθύνεται σε πλήθος την Τετάρτη 7 Αυγούστου, όπου φαίνεται να κάνει παρατηρήσεις και μια χειρονομία για να ενθαρρύνει άλλους να ενεργήσουν βίαια απέναντι σε ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες εντός 48 ωρών και τώρα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Westminster σήμερα το απόγευμα, 9 Αυγούστου.

Οι Εργατικοί έθεσαν σε διαθεσιμότητα τον δημοτικό σύμβουλο, όταν το υλικό εμφανίστηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το υλικό μοιράστηκε και από τον ακροδεξιό ηγέτη της «Reform UK» Νάιτζελ Φάρατζ. Ο Φάρατζ έγραψε στη λεζάντα του κλιπ: «Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να συλληφθεί. Αν όχι, ξέρουμε ότι υπάρχει αστυνόμευση δύο ταχυτήτων».