Η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί πρώτη στο Ισραήλ, υποστηρίζουν αξιωματούχοι και μυστικές υπηρεσίες στους New York Times και το CNN, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται.

Όσον αφορά το Ιράν φαίνεται πως μπορεί να επανεξετάζει τη θέση του για χτύπημα στο Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με αναλυτές αυτό μπορεί να εξαρτηθεί και από την απόπειρα εκεχειρίας στη Γάζα.

Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική η λιβανέζικη οργάνωση να κινηθεί ανεξάρτητα.

Οι πιθανοί στόχοι της Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης είπαν στους New York Times ότι βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.

Όσον αφορά τους στόχους της οργάνωσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μπορεί να είναι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Χάιφα, ή ακόμα και οι εγκαταστάσεις της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ από τη μεριά του απειλεί ότι ένα χτύπημα της Χεζμπολάχ θα οδηγήσει σε εισβολή στον Λίβανο.

«Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν για να μην προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Στο τραπέζι η «εκεχειρία στη Γάζα»

Στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) η συζήτηση ήταν προσανατολισμένη στην αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

«Το πρώτο βήμα για να σταματήσει η κλιμάκωση είναι να τερματιστεί η βασική της αιτία, η οποία είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα», δήλωσε στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι.

Σύμφωνα με αναλυτές η Τεχεράνη θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία.

Η ώθηση, να πεισθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να μαλακώσει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, δεν είναι καινούργια, αναφέρει ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN. Όμως η ανταμοιβή αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ πιο ελκυστική από τις προηγούμενες προσπάθειες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επικοινωνήσει απευθείας τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν ότι «κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν εισέλθει σε «τελικό στάδιο» και θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από περαιτέρω κλιμάκωση σε άλλα σημεία της περιοχής.

Το Ιράν χρειάζεται πραγματική διέξοδο

Το Ιράν χρειάζεται διπλωματική κάλυψη για να απομακρυνθεί από τις απειλές του κατά του Ισραήλ αμέσως μετά τη δολοφονία του Χανίγια: μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να ισχυριστεί ότι νοιάζεται περισσότερο για τις ζωές των Παλαιστινίων στον παλαιστινιακό θύλακα παρά για την εκδίκηση θα ήταν κατάλληλη. Αλλά η πληρωμή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για το Ιράν, καθώς διακυβεύεται το κύρος και η αποτρεπτική του ικανότητα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πεζεκιάν την Τετάρτη, ότι τα αντίποινα κατά του Ισραήλ «πρέπει να εγκαταλειφθούν».

«Εάν η Αμερική και οι δυτικές χώρες θέλουν πραγματικά να αποτρέψουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, για να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να υποστηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς και να αναγκάσουν αυτό το καθεστώς να σταματήσει τη γενοκτονία και τις επιθέσεις στη Γάζα και να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός», δήλωσε από τη μεριά του ο Πεζεσκιάν.