Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας απηύθηνε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), ενώ μαίνονται οι μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων.

«Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της ΔΥΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Αλεξέι Σμιρνόφ είχε γνωστοποιήσει ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη Κουρτσάτοφ όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη τη Ρωσία. Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σμιρνόφ αναφέρει ότι συντρίμμια ουκρανικού drone έπεσαν σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια Κουρσκ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αυτήν την πόλη των 42.000 κατοίκων.

Προειδοποίηση από τον δήμαρχο του Κουρτσάτοφ

Ο δήμαρχος του Κουρτσάτοφ είχε προειδοποιήσει σήμερα Παρασκευή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πλησιάζουν γρήγορα τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κουρτσάτοφ, μεταδίδει η Novaya Gazeta Europe.«Ο εχθρός δεν χρησιμοποιεί εναντίον μας μόνο στρατιωτικά όπλα, αλλά και τις λεγόμενες «ψυχολογικές ειδικές δυνάμεις». Στόχος του είναι να σπείρει τον πανικό στον πληθυσμό, να δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και χάος», έγραψε ο δήμαρχος Κορπούνκοφ.

Το φιλορωσικό στρατιωτικό κανάλι Telegram Military Informant ανέφερε ότι εμπροσθοφυλακή του ουκρανικού στρατού, είχε φτάσει στο χωριο Kromskie Byki, περίπου 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο. Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ατομικής ενέργειας στη Ρωσία και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει 18 διαμερίσματα.

Την Τετάρτη, η Ρωσική Εθνική Φρουρά ανακοίνωσε ότι αναπτύχθηκαν πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ από  «ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης του ουκρανικού στρατού στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ».

H Ανακοίνωση της ΔΥΑΕ

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, προέβη σήμερα σε επίσημη δήλωση σχετικά με τις «εξελίξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία»:

«Η ΔΥΑΕ παρακολουθεί την κατάσταση σχετικά με τις αναφερόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.

Ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός διαθέτει έξι μονάδες δύο διαφορετικών τύπων αντιδραστήρων: RBMK-1000 και VVER-510. Δύο από τους RBMK-1000 έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και δύο είναι πλήρως λειτουργικοί. Οι δύο μονάδες VVER-510 βρίσκονται υπό κατασκευή», δηλώνει ο Γκρόσι.

Εν όψει της στρατιωτικής δραστηριότητας, υπενθυμίζει στα εμπλεκόμενα μέρη τους κανόνες που ισχύουν για τη διαφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.  Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν «την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της φυσικής ακεραιότητας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του τόπου στον οποίο βρίσκεται ένας πυρηνικός σταθμός», υ πογραμμίζει. Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στους κανόνες που ίσχυαν και για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΥΑΕ απευθύνει έκκληση «σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα με πιθανές σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες».

»Βρίσκομαι προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και των δύο χωρών και θα συνεχίσω να επιλαμβάνομαι του θέματος. Θα συνεχίσω να ενημερώνω τη διεθνή κοινότητα, ανάλογα με την περίπτωση», καταλήγει.